Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi dres

Poznati osuđenik za korupciju pristupio Stranci za BiH: “Spremni da vratimo povjerenje građana”

stranka za bih (1)
FOTO: Stranka za BiH / Facebook

Hoće li se naći na nekoj od izbornih lista Stranke za BiH, još uvijek nije poznato

Bivši premijer Unsko-sanskog kantona i bivši gradonačelnik Bihaća Hamdija Lipovača pristupio je Stranci za BiH.

Informacija da je Lipovača obukao novi dres potvrđena je sinoć na svečanoj sjednici povodom 26. godišnjice osnivanja Stranke za BiH. Lipovača je odmah imenovan za povjerenika Stranke za BiH u Unsko-sanskom kantonu.

“U narednu izbornu kampanju, sa novim rukovodstvom, ulazimo spremni da vratimo povjerenje građana i stabilizujemo Bosnu i Hercegovinu. Sa spremnom političkom i ekonomskom vizijom za budućnost BiH, ne sumnjamo u konačne rezultate. Na radnom dijelu sjednice Predsjedništva Stranke Hamdija Lipovača, bivši premijer Unsko-sanskog kantona imenovan je za povjerenika SBiH u ovom kantonu”, saopćeno je iz Stranke za BiH.

FOTO: Stranka za BiH / Facebook

Lipovača je itekako poznata politička figura u državi, naročito kroz djelovanje u SDP-u, a za njega su se vezale i brojne afere. Za neke je oslobođen, a za neke pravosnažno osuđen.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Bihaću je u septembru 2020. svojom presudom potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi kojom je bivšem načelniku općine Bihać Lipovača Hamdiji (1976. godište) iz Bihaća proglašen krivim, i izrekao mu uslovnu kaznu zbog nesavjesnog rada u službi u trajanju od jedne godine. Lipovača neće u zatvor ako u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, saopćeno je tada iz kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Hoće li se Lipovača naći na nekoj od izbornih lista Stranke za BiH, još uvijek nije poznato. Lipovača je praktično pod prijetnjom odlaska u zatvor do septembra ove godine, kada mu ističe uslov iz presude po kojem ne smije počiniti novo krivično djelo, koje bi značilo gubitak slobode na godinu dana.

Zagovara neutralnost?!

Nedavno je Lipovača uzburkao javnost sa svojim stavovima o ratu u Ukrajini izrečenim na naučno-stručnoj konferenciji “BiH – moguća ili nemoguća država” koja je početkom marta održana u Banjaluci.

Govoreći o situaciji između Ukrajine i Rusije, Lipovača je tada naveo da bi BiH trebala biti neutralna, te upitao kako je moguće očekivati da BiH uvede sankcije Rusiji kada je pola BiH „bratski narod sa Rusijom“.

Srna je tada prenijela izjavu Lipovače u kojoj je kazao da u tom sukobu svako želi da ostvari nešto za sebe, te se tako sada pokušava hitno ubaciti Ukrajina u NATO i EU, a po tom pitanju se javlja i Moldavija i Gruzija, pa i BiH.

– Pokazatelj snage Zapada uvođenjem sankcija Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, ovakav intenzitet čak i ličnog odnosa uzimajući mu crni pojas, pokazuje da je u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu rat mogao biti završen za sedam dana da se htjelo. Zašto tada nije rečeno `primićemo vas odmah u EU` i nisu uvedene strašne sankcije za sve tri strane učesnice u ratu? Zato što mislim da im nije stalo toliko do ukrajinskog naroda koliko do geostrateških pozicija NATO-a u dvorištu Rusije – poručio je Lipovača u trenutku dok su ruske okupacione snage “kucale na vrata” Kijeva.

Podsjećamo, nakon što je ruski predsjednika Vladimir Putin pokrenuo brutalnu agresiju na Ukrajinu, od ostatka svijeta je tražio da ostane neutralan. Krvoproliće koje je Putin započeo u Ukrajini traje više od 60 dana.