parlament fbih

Poznato ko će biti predsjednici klubova Bošnjaka, Hrvata i Srba u Domu naroda

230117_dom_naroda_fbih_77880

Kako je rečeno novinarima u pauzi zasjedanja, trinaest delegata Kluba Bošnjaka predložilo je Refika Lendu (SDA) za predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH. Prijedlog Kluba Hrvata je Lidija Bradara (HDZ BiH), dok prijedlog za potpredsjednika iz reda Srba još nije utvrđen

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u dosadašnjem sazivu, koji predsjedava konstituirajućom sjednicom Tomislav Martinović, saopćio je nakon pauze da su konstituisani klubovi naroda u tom domu.

Piše: S. KARAICA/Fokus.ba

Za predsjednika Kluba Hrvata izabran je Damir Džeba, a za njegovog zamjenika Ivo Tadić. Predsjednik Kluba srpskog naroda je Igor Stojanović, a njegov zamjenik Vesna Saradžić. Za predsjednika Kluba delegata bošnjačkog naroda izabran je Muamer Zukić, a za njegovog zamjenika Mirnes Bašić.

Bošnjački delegati bili su podijeljeni kada je u pitanju kandidiranje dopredsjedavajućeg Doma naroda. Zvanični prijedlog kluba, gdje većinu imaju SDA i DF, je Aida Obuća, dok je drugog kandidata, Izena Hajdarevića iz NIP-a, predložio stranački kolega Nezim Alagić. Što se tiče ostalih prijedloga za članove rukovodstva, to su Tomislav Martinović (HDZBiH) i Slađan Ilić (SDP). Izbor rukovodstva potvrđuje se većinom glasova delegata, a glasanje će uslijediti nakon rasprave.

Kako je rečeno novinarima u pauzi zasjedanja, trinaest delegata Kluba Bošnjaka predložilo je Refika Lendu (SDA) za predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH. Prijedlog Kluba Hrvata je Lidija Bradara (HDZ BiH), dok prijedlog za potpredsjednika iz reda Srba još nije utvrđen.

Predsjednik Kluba srpskog naroda Igor Stojanović (SDP) kazao je da će to biti učinjeno u narednim danima, dok se završe unutarstranački dogovori. Kako saznajemo, mogući kandidat bio je Slađan Ilić, ali on nije bio zainteresovan za ovu funkciju, te je sada potrebno da tuzlanski SDP predloži neko novo ime.

Prijedlozi će biti upućeni CIK-u na provjeru, a potom i Zastupničkom domu na glasanje.