Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tender trajao 7 mjeseci

Poznato od koga je MUP KS kupio oklopna vozila za skoro 3,8 miliona KM

FOTO: Screenshot

Kupljena su, prema riječima ministra, tri kanadska vozila Roshel Senator. Ponuđač je i ranije poslovao sa MUP-om KS

Uprava policije MUP-a KS, kako saznaje Fokus.ba, zaključila je ugovor o nabavci vozila za specijalne namjene. Ukupna vrijednost ugovora iznosi skoro 3,8 miliona KM odnosno 3.799.999 KM (s PDV-om).

Ugovor je zaključen sa firmom KM Trade iz Visokog čiji je direktor Nihad Mašić. Inače, suosnivač ove firme je i advokat Kadrija Kolić, koji je, između ostalog branitelj Fahrudina Solaka u predmetu „Respiratori“ koji je prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na šest godina zatvora. Također, Kolić je u predmetu „Mutap i drugi“ branitelj optuženog Josipa Barića.

Navedeni tender o nabavci oklopnih vozila za specijalne namjene okončan je 16. juna zaključenjem ugovora, no raspisan je još u novembru prošle godine. Trajao je, dakle, sedam mjeseci. Za vrijeme trajanja ovog tendera na čelu Uprave policije je bio Nusret Selimović. Novog komesara policije, Fatmira Hajdarevića, Vlada KS je imenovala 22. juna.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica tog dana je za Klix.ba izjavio da su kupljena tri oklopna vozila i da je riječ o Kanadskim vozilima Roshel Senator. Naveo je da je budžetom predviđeno 20 miliona KM, te da uskoro slijedi kupovna još dva ovakva vozila, a onda još pet.

Prema odluci o pokretanju ograničenog postupka „Nabavka vozila za specijalne namjene“ iz novembra 2022. procijenjena vrijednost nabavke iznosila je 3.247.863 KM (bez PDV-a). Ponuda KM Trade koja je prihvaćena „poklopila se u marku“. S PDV-om, kako smo naveli, ponuda iznosi 3.799.999 KM.

Faksimil ugovora o nabavci oklopnih vozila

Zanimljivo je da u nabavci kao i u samoj tenderskoj dokumentaciji u prvoj fazi postupka nije bilo naznačeno koliko se oklopnih vozila za cijenu od skoro 3,8 miliona KM nabavlja. To je tek učinjeno u drugoj fazi postupka.

Kada je riječ o KM Tradeu, ova firma je i u aprilu ove godine sa MUP-om KS potpisala ugovor i to o nabavci pištoljske municije. Ugovor je bez PDV-a bio vrijedan 37.000 KM. U decembru 2022. s MUP-om KS su potpisali direktni sporazum o nabavci sredstava za čišćenje oružja u iznosu od 5.709 KM (bez PDV-a).

U aprilu su od KM Trade kupovali municiju