Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB

Pozvali tužilaštvo da procesiraju Novalića zbog laganja penzionera

novalic22

“Ta vrsta ponašanja je potpuno neprihvatljiva. Novalićevo opstruiranje realiziranja Zaključka za povećanje minimalne penzije koji je usvojen u junu mjesecu i manipuliranje s penzionerima koji su u iznimno teškoj situaciji je sramotno, ali i zakonski upitno”

Sanela Prašović-Gadžo, poslanica u Parlamentu FBiH, uputila je zahtjev da se procesuira premijer Fadil Novalić, jer ne želi da provede zaključak Parlamenta FBiH o hitnom podizanju penzija.

Sanela Prašović-Gadžo je to ovako obrazložila:

“Dragi penzioneri koji primate minimalne penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine, želim vas informirati da federalni premijer Fadil Novalić očito NE ŽELI postupiti po usvojenom Zaključku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kojim se Vladi FBiH nalaze da se iznos minimalne penzije poveća za najmanje 5% počev od isplate za mjesec avgust 2022. godine.

Podsjećam i da je resorni ministar Vesko Drljača 18. 8. 2022. uputio poziv premijeru Novaliću i ministrici financija Jelki Miličević za održavanje sastanka zbog realizacije Zaključka Zastupničkog doma (poziv u prilogu).

Međutim, Novalić ignorira i Zastupnički dom Parlamenta FBiH i dopredsjednika Vlade Drljaču, kao i penzionere i ne želi povećati minimalne penzije.

Ta vrsta ponašanja je potpuno neprihvatljiva. Novalićevo opstruiranje realiziranja Zaključka za povećanje minimalne penzije koji je usvojen u junu mjesecu i manipuliranje s penzionerima koji su u iznimno teškoj situaciji je sramotno, ali i zakonski upitno.

Stoga, pozivam premijera FBiH Fadila Novalića i Vladu FBiH da postupe po Zaključku usvojenom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 28. juna 2022. godine.

Novalića podsjećam da on svojim nečinjenjem i nepostupanjem po usvojenom Zaključku direktno čini štetu najugroženijoj kategoriji stanovništva, penzionerima koji primaju minimalne penzije u FBiH!

Pozivam nadležne institucije, Tuzilaštvo, da djeluju i riješe ovaj problem.

Penzioneri ne smiju biti oštećeni zbog Novalićeve samovolje, privatiziranja Vlade FBiH i bahatosti”, poručila je Prašović-Gadžo.