Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od 18. marta do 7. aprila

Pravda za Davida: Srce se vraća na banjalučki Trg Krajine

suzana radanovic – pravda za davida

Tri godine nakon bezuspješne borbe za pravdu u entitetu Republika Srpska, uključilo se i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Grupa Pravda za Davida je kazala da će 18. marta na Trgu Krajine u Banjoj Luci ponovo biti postavljeno obilježje u obliku srca koje je tu bilo tokom 2018. godine, a koje je, kako navode, predstavljalo simbol borbe za istinu i pravdu za Davida.

Gradska uprava Banja Luka, prethodno je dala dozvolu za postavljanje obilježja u periodu od 18. marta do 7. aprila 2021. godine.

David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banje Luke, nestao je 18. marta 2018. godine. Nakon prijave nestanka i opsežne potrage, tijelo je pronađeno šest dana kasnije.

Uslijedila su okupljanja građana u Banjoj Luci, ali i drugim gradovima BiH, hapšenje i puštanje na slobodu Davidovih roditelja, ekshumacija njegovog tijela i ukop u Beču.

Okolnosti u kojima je umro David Dragičević i dalje nisu razjašnjene. Dane nakon potvrđene smrti obilježili su svakodnevni protesti građana.

Protesti postaju masovniji nakon konferencije za medije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP), na kojoj su iznesene tvrdnje da se je smrt mladića nastupila utapanjem i da u njegovoj smrti nema elemenata krivičnog djela. Saopšteno je kako je učestvovao u tuči i opljačkao kuću Đorđa Rađena.

Okupljanja građana na Trgu Krajine trajala su sve do 30. decembra 2018. godine, nakon čega je policija zabranila proteste, jer, prema policijskim navodima, nisu imali odobrenja i učesnici su narušavali javni red i mir.

Tri godine nakon bezuspješne borbe za pravdu u entitetu Republika Srpska, uključilo se i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Iz ove institucije su 22. februara 2021. godine uputili zahtjev Okružnom tužilaštvu Banja Luka i Specijalnom tužilaštvu RS-a za dostavljanje na uvid predmeta koji se odnose na stradanje Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjoj Luci.

Zahtjev je, kako je saopšteno, upućen na temelju podneska predstavnika oštećenih i Udruženja “Pravda za Davida”.

“Nakon dostavljanja i analize predmeta, Tužilaštvo BiH će donijeti odluku o daljim koracima i aktivnostima”, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Davidovim roditeljima, Davoru Dragičeviću i Suzani Radanović, u martu 2019. godine je izdato odobrenje da kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebace u austrijski gradić Wiener Neustadt, nedaleko od Beča, gdje je sahranjen u 15. marta 2019.

Na taj korak Davidovi roditelji su se odlučili uoči godišnjice njegovog nestanka i pronalaska tijela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpjeli oni i građani koji su ih podržavali.