Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Višegrad

Krivična za načelnika: Gdje je nestao novac od kredita?

125374156_2753246108336949_1819960418448467201_n

Skupština opštine Višegrad, tada na čelu sa većinom okupljenom oko SNSD, u julu mjesecu 2019. godine, kreditno se zadužila za 2.008.469,00 KM

Odbornici aktuelne većine u Skupštini opštine Višegrad su najavili da rade na podnošenju krivične prijave protiv načelnika opštine Mladena Đurevića zbog toga što je, zajedno sa većinom iz prethodnog saziva SO Višegrad, kreditno zadužio opštinu za preko dva miliona KM za izvođenje više projekata koji do danas nisu, ili su djelimično, realizovani, a načelnik ne želi da podnese izvještaj o tim investicijama, piše Skener.

Skupština opštine Višegrad, tada na čelu sa većinom okupljenom oko SNSD, u julu mjesecu 2019. godine, kreditno se zadužila za 2.008.469,00 KM, a sredstva od tog kreditnog zaduženja planirana su za realizaciju sljedećih projekata: izgradnja objekata i postrojenja za centralno grijanje stambenog naselja na Bikavcu u iznosu od 475.000,00KM; izgradnja javne rasvjete u iznosu od 225.000,00 KM; sanacija i asfaltiranje trotoara u glavnoj ulici, i sanacija i asfaltiranje sporednih ulica u iznosu od 200.000,00 KM; sanacija gradskih kotlovnica u iznosu od 100.000,00 KM; estetsko uređenje fasada zgrada u glavnoj i drugim gradskim ulicama u iznosu od 100.000,00 KM; izgradnja infrastrukture u funkciji podrške investitorima u iznosu od 50.000,00 KM; izgradnja dječijih igrališta u naselju Greben, Garča i dvorištu Osnovne škole u iznosu od 25.000,00 KM; izrada Prostornog plana Opštine u iznosu od 25.000,00 KM.

– Mnogo je toga spornog kod ovog kredita, ali najveći problem je i najskuplja stavka je izgradnja objekata i postrojenja za centralno grijanje stambenog naselja na Bikavcu u iznosu od 475.000,00KM – kaže Mile Lakić, odbornik u Skupštini opštine Višegrad i predsjednik Pokreta za Višegrad.

On dodaje da, što se tog projekta tiče, do danas nije urađeno ništa, osim što je u avgustu 2020. godine skupštinska većina navedenu odluku izmijenila tako što je odobreni iznos od 475.000,00KM za izgradnju objekata na Bikavcu umanjila za 73.500,00 KM i ta sredstva preusmjerila na drugi projekat. Od ostatka sredstava jedino je plaćena projektna dokumentacija, gdje je prekršen zakon o javnim nabavkama.

– Na osnovu pomenute odluke u oktobru 2020. godine usvojen je Plan kapitalnih ulaganja za 2020. godinu, što je apsurd da se Plan za tekuću godinu donosi na završetku, kako građevinske sezone, tako i na završetku godine u kojem je i planirana izgradnja objekata na Bikavcu, sada u iznosu od 401.500,00KM – poručuje Lakić.

Zoran Papić, odbornik SNS u ovom i prošlom mandatu, kaže da nije poznato da je neko pitao stanare zgrada na Bikavcu, koje su inače sagrađene poslije rata i u njima je naseljeno stanovništvo iz kolektivnih centara, da li žele da im se na taj način riješi problem grijanja.

– Većina naših sugrađana koji žive na Bikavcu smatra, da nisu u prilici da sutra plaćaju centralno grijanje, već da im je lakše ložiti drva i štediti potrošnju – kaže Papić.

Kreditno zaduženje je bilo u 2019. godini, a plan realizacije projekata je usvojen krajem 2020.godine. Prošlo je više od godinu dana, a ništa se nije radilo od podignutih sredstava osim što je opština vraćala rate kredita i plaćala kamate za preuzeti kredit.

– Ovdje je, čini nam se, cilj bio da se uzme kredit, „začepe“ rupe u budžetu, izrade projekti po provjerenim šemama i da se ništa na terenu ne uradi. Sutra će već neko vraćati kredite – poručuje Papić.

Kada je u pitanju realizacija projekta na Bikavcu, jedino što je urađeno je plaćanje projektne dokumentacije, pri čemu je Zakona o javnim nabavkama grubo prekršen.

U vrijeme pandemije izazvane korona virusom, načelnik potpisuje četiri direktna sporazuma sa „Routing“ d.o.o. Banja Luka u iznosu od 20.475,00KM za izradu projekata, kršeći Zakon o javnim nabavkama (Čl.15 stav 6) i Pravilnik primjene direktnog sporazuma.

Od ovog iznosa dva ugovora , za istu predmetnu nabavku, odnose se na izgradnju objekata na Bikavcu u ukupnom iznosu od 11.583,00KM (4.563,00+7.020,00).

– Ovim je opština Višegrad prekšila Pravilnik o postupku direktnog sporazuma, koji u članu 2, stavovima 1 i 2, propisuje da se postupak direktnog sporazuma može provesti kada je procijenjena vrijednost istovrsnih roba, usluga ili radova na godišnjem nivou jednaka ili manja od 6.000,00KM i da ugovorni organ, u ovom slučaju opština Višegrad, može tokom jedne godine za isti predmet nabavke potrošiti do 6.000,00KM putem ovog postupka. Ovdje je jasno da se radi o istovrsnoj usluzi-izrada projekata – objašnjava Lakić.

On ističe da je opština prekršila i Zakon o javnim nabavkama.

-Očigledno da je opština Višegrad prekršila Zakon o javnim nabavkama jer je suprotno članu 15. stav 6, koji kaže da ugovornom organu nije dozvoljeno dijeljenje predmeta nabavke s namjerom izbjegavanja primjene odgovarajućeg postupka definisanog ovim zakonom, dijelila predmetnu nabavku izrada projekta na dva dijela, ukupno potrošivši 11.583,00KM – ističe Lakić.

On je dodao da su mještani Bikavca potvrdili da su podloge, odnosno predmjere situacije na Bikavcu za „Routing“ radili predstavnici „Geoplana“, firme u vlasništvu načelnika opštine Mladena Đurevića.

Istim dugoročnim zaduženjem planirano je da se izdvoje sredstva i za sanaciju i asfaltiranje trotoara u glavnoj ulici i sanacija i asfaltiranje sporednih ulica u iznosu 200.000 KM, a to je planirano i budžetom za 2020. godinu.

U toku 2020. godine asfaltirani su trotoari koji su ranije bili pokriveni kamenim pločama, ali je projektom predviđeno i asfaltiranje sporednih ulica, ali to nije urađeno.

Nepoznato je koliko je opština potrošila sredstava za trotoare jer načelnik odbija da Skupštini opštine podnese izvještaj o realizaciji kapitalnih investicija za 2020. godinu, kao i izvještaj o javnim nabavkama.

– U ponedjeljak, 15.3.2021. godine, održana je 3.sjednica SO Višegrad, ali na sjednicu nisu došli odbornici SNSD i ostali koji zajedno sa njima čine opoziciju u SO – kaže Lakić.

On dodaje da je dnevnim redom Skupštine opštine bile predviđeno da načelnik Đurević podnese izvještaj o kapitalnim ulaganjima u 2020. godini, o utrošenim kreditnim sredstvima, kao i Informaciju o realizaciji projekta kotlovnice na Bikavcu.

– Njegovim nedolaskom smo uskraćeni za te izvještaje – ističe Lakić.

Sve afere u Višegradu istjeraće se na čistac jer je Skupština opštine nedavno formirala Komisiju za analizu trošenja sredstava za kapitalne investicije i utrošak kreditnih sredstava od 2017–2020. i praćenje istih ulaganja do 2024.god. Predsjednik komisije je odbornik Pokreta za Višegrad Mile Lakić.

Odbornici nove skupštinske većine u Višegradu najavljuju krivične prijave protiv načelnika Đurevića zbog zloupotreba položaja, bahatosti i kršenja zakona.

Lakić na kraju kaže, da ovakvo bahato ponašanje načelnika opštine i nije čudno, jer čitav prošli mandat se radilo tako, imali su potpunu vlast, trošili nekontrolisano, bila je godina lokalnih izbora, pa je zbog toga Opština bila u problemima i morala da traži reprogramiranje anuiteta prema banci zbog nemogućnosti redovnog izmirenja mjesečnih rata za podignute kredite.

Napominje, da je ista ta vlast na samom početku svog mandata 2017.godine zadužila opštinu za prvi kredit u iznosu od 4.000.000,00KM plus 1.020.000.00KM kamata, što u suštini znači da su za četiri godine vlasti potrošili ukupno pet budžeta.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević ili neko od odbornika SNSD u Skupštini opštine Višegrad bili su nedostupni za komentar, jer nisu odgovarali na višestruke upite i telefonske pozive.