Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Pravda za Dženana”: Hiljade građana traži pravdu, stigao i otac Selme Agić (FOTO / VIDEO)

BiH

pravda_za_dzenana_7

Na trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu počeo je skup “Pravda za Dženana”, na kojem građani traže da pravda bude zadovoljena u slučaju Dženana Memića, koji je 8. februara 2016. godine stradao dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži.

Na skup je stiglo nekoliko hiljada građana, a među njima su i Muriz Memić, otac Dženana Memića, kao i Davor Dragičević, otac stradalog mladića u Banjoj Luci Davida Dragičevića.

Otac preminulog Davida Dragičevića, novinarima je uoči skupa kazao da ovakvi protesti nisu jedini način, ali da su ispravan put kojim idu Muriz i on.

“Muriz i ja to radimo mirno i dostojanstveno. Ako ne budu htjeli, naravno da postoji i drugi način za našu djecu koja su ubijena, i za Davida i za Dženana. Sa zločincima nećemo živjeti zajedno, neće nam biti ni komšije. Ne znam šta se do sada čekalo u svim gradovima i sa svim roditeljima koji nisu stali iza svoje ubijene djece kao što smo stali Muriz i ja. Vidite da se može”, rekao je Dragičević.

Otac stradalog Dženana Memića je kazao kako sprema puno krivičnih prijava protiv tužioca i policajaca koji su radili na ovom slučaju.

“Krivične prijave uskoro idu. Bit će ih puno, pa nam treba malo više vremena. Prijave idu protiv devet kantonalnih tužilaca, tri federalna, 22 policajca i mnogih vještaka. Sud je malo vratio nade u dostojanstvo. Neka ostali počnu raditi pa ćemo vidjeti”, rekao je Memić.

Među okupljenima u Sarajevu je i Amir Agić, otac poginule Selme Agić koja je život izgubila u saobraćajnoj nesreći nakon što je nju i Editu Malkoč automobilom udario Sanjin Sefić. To suđenje traje već 1,5 godinu.

“Došao sam da podržim Dragičevića i Memića. Znam kroz šta trebaju da prođu. Napatili su se, sekirali da bi nešto dokazali. Dragičević još nije došao do stadija gdje je Memić. Naš slučaj je 1,5 godinu čista situacija, a mi se borimo da nešto dokažemo. To je mjerilo države, pravosuđa i tužilaštva”, kazao je Agić.

Memić je kazao da Tužilaštvo BiH mora preuzeti slučaj. U protivnom on će napraviti šatorsko naselje ispred državnog tužilaštva.

Podsjećamo, Dženan Memić je 15. februara preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove smrti.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je oslobađajuću presude za Ljubu i Bekriju Seferović kojima se sudilo za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao, a poslije preminuo Dženan Memić.

Tim povodom održava se večerašnji osmi po redu skup, koji je organizovala porodica Memić u nastojanju da pronađu krivca i saznaju istinu o tome kako je Dženan stradao.

Njegov otac mišljenja je da je saobraćajna nesreća “samo farsa koja je imala cilj nekoga zaštititi“ odnosno da je “Dženan ubijen“.