Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Pravi se “bedem” kako koronavirus ne bi dospio na Odjel onkologije

sbk mostar

U svim slučajevima gdje postoji sumnja, osobito kućnog kontakta, radi se temeljita provjera statusa onkološkog pacijenta, prije nego se uputi u bolnicu

Tokom posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Testirano je ukupno 176 uzoraka. Tri novozaražene osobe inače, su sa područja Mostara, a po jedan iz Čapljine i Konjica.

Na odjelu za COVID-19 SKB-a Mostar trenutno se nalazi 21 pacijent, pet ih je na respiratoru i još uvijek imaju tešku kliničku sliku, dok je dobra informacija da od jučer nije bilo novih hospitaliziranih osoba.

Doktorica Jelena Ravlija na konferenciji za medije govorila je o kretanju pandemije u kantonu, kao i o mjerama borbe protiv virusa. Istakla je i da je posebno važno na vrijeme detektirati sumnjive slučajeve i izolirati liječenje, što je moguće samo dobrom komunikacijom unutar i izvan bolnice.

U SKB Mostar se, ističe, trude pružiti uslugu svima, posebno slučajevima koji ne mogu biti na čekanju.

“Pravimo bedem da nam se ne desi da pozitivni slučajevi dospiju na Odjel za onkologiju. To su pacijenti koji su često na tretmanu, pa smo zbog toga uspostavili pojačan nadzor. U svim slučajevima gdje postoji sumnja, osobito kućnog kontakta, radi se temeljita provjera statusa onkološkog pacijenta, prije nego se uputi u bolnicu”, istakla je Ravlija.

Nadzor nad osobama zbrinutim u izolatoriju u naselju Ortiješ vrše uposlenici dva doma zdravlja, a osobe koje tamo borave testirat će se 14 dana nakon prijema, odnosno odmah u slučaju pojave simptoma COVID-19.

Govoreći o slučaju majke iz Ljubuškog, doktorica Ravlija kazala je da je istina da je njezin test na koronavirus bio pozitivan, podsjećajući i da su kasnije provedene jasne mjere, ali i da je ponovljeni test bio negativan.

“Po pravilu nakon pozitivnog rade se još dva testa u roku od 48 sati. Prvi je bio pozitivan, nakon toga su rađena dva koja su bila negativna. Postoji mogućnost i da je došlo do kontaminacije uzorka jer je tog dana bilo niz pozitivnih uzoraka, a među njima je urađen i ovaj test”, objasnila je Ravlija.

Navela je i da potvrđene infekcije sigurno nisu prava slika stepena zaraženosti, te da je pravi izazov procijeniti koliko je novi pacijent na nekom odjelu rizik za širenje zaraze.