Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda u blokadi

“Pravila se scena”: Ne nazire se kraj još jedne političke krize u BiH

dom naroda psbih
Foto: Amer Kajmović/FENA

U Klubu Srba na stanovištu su da Bošnjaci svjesno vrše opstrukcije, dok iz tog Kluba opstrukcije pripisuju HDZ-u, kojeg u ovom slučaju podržava SNSD. Kraj se ne nazire.

Ne stišava se bura zbog SDS-ovog zakona o Ustavnom sudu BiH, zbog kojeg su Bošnjaci izašli iz sale i prekinuli sjednicu Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH. Dom naroda od tada je u blokadi. Kraj još jedne političke krize se ne nazire, javlja BHRT.

Ostanu li bošnjački delegati jedinstveni u bojkotu sjednice Doma naroda BiH, ovaj dom Parlamentarne skupštine neće imati kvorum za rad. Time će biti blokirano sve što usvaja Predstavnički dom, a najvećim dijelom i Vijeće ministara BiH.

-Jeste u jednoj vrsti blokade. Ako nema iz svakog kluba po tri delegata nema sjednice, kaže Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH.

Prema Poslovniku, kvorum neophodan za rad u Domu naroda čini devet delegata, od ukupno 15, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata. U Klubu Srba na stanovištu su da Bošnjaci svjesno vrše opstrukcije, dok iz tog Kluba opstrukcije pripisuju HDZ-u, kojeg u ovom slučaju podržava SNSD. Kraj se ne nazire.

-Pravila se scena, scenario za nametanja Zakona, znajući za stav za stav institucija i predstavnika iz RS. Mislim da je cilj produbljivanje krize, tvrdi Snježana Novaković, delegatkinja u Domu naroda PSBiH.

Turbulencije na političkoj sceni

-Zašto aktuelna vlast nije dogovorila tehničke izmjene izbornog zakona? Prije sveza zato što je HDZ BiH to blokirao jer je želio da te izmjene Izbornog zakona idu sa izmjenama političkog dijela Izbornog zakona, vezano za način izbora članova Predsjedništva BiH, što aposlutno nije bio niakkav evropski uslov, dodaje Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda PSBiH.

I bez bošnjačkih glasova ima prostora za donošenje odluka u Domu naroda BiH, ako za njih glasaju hrvatski delegati. U konkretnom slučaju, HDZ je poručio da je protiv SDS-ovih Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, kojem se protive i Bošnjaci, pa nema ništa od njegovog donošenja. Na koncu, to znači da je dovoljno da se bošnjački delegati samo vrate na sjednicu i da obore zakon koji predlaže SDS-ov Želimir Nešković.

-Imamo i neke druge turbulencije na političkoj sceni, reakcije političara iz RS na nametnute Schmidtove izmjene. To nije ništa što ranije nije viđeno, riječi su Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH.

Podsjetimo, Dom naroda se sastoji od ukupno 15 delegata od kojih jednu trećinu imenuje Narodna skupština Republike Srpske, pet Srba, a dvije trećine Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, pet Hrvata i pet Bošnjaka.