Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pravoslavni vjernici u dolini Neretve Vaskrs dočekali na ponoćnoj liturgiji

zitomislic vaskrs

Pravoslavni vjernici u dolini Neretve najveći kršćanski blagdan Vaskrs dočekali su na ponoćnoj liturgiji u prepunom manastiru Žitomislić kod Mostara, u Staroj crkvi u tom gradu, gdje je jutarnju uskršnju liturgiju služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, te u crkvi u Bijelom polju.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović je u prigodnoj propovijedi naglasio da je Vaskrs praznik koji treba vratiti vjeru u život, navodeći kako je to najvrednije što je Bog dao svima.

 

zitomislic vaskrs2

“Ova noć je posebna i ova noć se naziva blagoslovljenom noći zato što praznujemo praznik vaskrsenja Kristovog. Jedan od najznačajnijih, temeljnih praznika hrišćanske vjere i temeljnih događaja našeg vjerovanja”, kazao je iguman Danilo.

Iskazavši radost zbog velikog broja vjernika na svečanoj uskrsnoj liturgiji, on je naglasio značaj obiteljskog ognjišta i osjećaja pripadnosti, koji je na svečanu liturgiju proslave Kristovog uskrsnuća doveo brojne vjernike u manastir Žitomislić koji osjećaju duhovnim domom.

zitomislic vaskrs1

“Današnje evanđelje govori o vaskrsenju Hristovom o tome kako su žene mironosice prve došle na prazan grob. A ove godine kao i svake čitamo poslanicu njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja koji poručuje vjernicima, a to je upravo ovo, da je život jači od smrti”, naglasio je iguman Danilo.

Stoga se u molitvenoj noći osvrnuo na velika stradanja koja se u današnje vrijeme događaju na Istoku.

zitomislic vaskrs3

“Vidimo ogromne kolone ljudi koji napuštaju svoja ognjišta, mnogi ostaju bez svojih života. Mnogi Hrišćani danas strašno stradaju, samo zbog toga što su hrišćani kao i u prva vremena hrišćanstva. Tako da je danas više nego ikada potrebna snažna i jaka vjera u Hrista koji pobjeđuje smrt”, poručio je iguman Danilo.

Ponoćnom liturgijskom slavlju, u manastiru Žitomislić nazočio je i gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Iko Skoko, a na svečanoj liturgiji u staroj pravoslavnoj crkvi u Mostaru koja će se služiti u 16 sati, očekuje se dolazak vladike Grigorija.