Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Patrijarh Irinej predvodio prvu vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save

vaskrs beograd

U Hramu Svetog Save na Vračaru, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je svečanu prvu Vaskršnju liturgiju, kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada pravoslavnih vjernika, koji vaskrsenje Hrista proslavljaju po julijanskom kalendaru, javlja Anadolu Agency.

Liturgiji su prisustvovali predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministri spoljnih poslova i pravde u tehničkoj Vladi, Ivica Dačić i Nikola Selaković te predstavnici Katoličke crkve u Srbiji.

vaskrs beograd1

“Djeco naša duhovna, ne zanemarimo ljubav! Jer, upravo po našoj međusobnoj ljubavi svi će nas prepoznati kao Hristove učenike. Budimo sapatnici onima koji stradaju, plačimo sa onima koji plaču i tješimo ih nadom u Gospoda! Neka naše služenje Bogu ne bude novo izdanje farisejske spoljašnje pobožnosti! Kakvu ćemo onda nagradu primiti? Žrtvujmo se za bližnje! Dajmo onome ko nema!”, naveo je patrijarh Irinej u svojoj vaskršnjoj poslanici.

Čestitajući praznik tradicionalnim radosnim pozdravom “Mir Božiji, Hristos vaskrese! Vaistinu vaskrese!”, patrijarh Irinej je naveo:

vaskrs beograd2

“Ne zaboravimo, draga braćo i sestre, da smo prizvani i da gdje god se nalazili i šta god radili budemo mirotvorci na taj način svjedočeći Boga, koji nam mir daje i jeste Mir naš. Iako smo svi različiti, ne smijemo nikada da previdimo da smo svi stvoreni po liku Božjem i pozvani da budemo jedno u Hristu.“

Vaskrs je najradosniji i jedan od dva najveća hrišćanska praznika, a njim se proslavlja Isusa Hrista povratak u život, odnosno Njegovo vaskrsenje. Prema vjerovanju, Hristos je vaskrsao trećeg dana nakon raspeća na krst gdje je i preminuo, uključujući i dan smrti, odnosno Veliki petak.

Iz teološke perspektive, Vaskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, praznuje se tri dana, a njime se izražava radost zbog konačne pobjede sina Božijeg nad smrću i progonstvom. Prethodi mu sedmonedeljni post.

vaskrs beograd3

Običaji vezani za proslavu Vaskrsa razlikuju se, ali ono što je zajedničko svima jeste farbanje jaja, koje se radi na Veliki petak. Jaja se farbaju prvenstveno u crvenu boju, koja u isto vreme simboliše Hristovu krv i radost Njegovog vaskrsenja.

Prvo ofarbano jaje u crvenu boju se na jutro Vaskrsa odlaže sa strane i čuva cele godine, a naziva se “čuvarkuća”, dok se sa ostalim jajima vernici tokom tri dana kucaju.