Praznična atmosfera: Turisti preplavili ulice Sarajeva

sarajevo praznik turisti2

Muzika i lijepo raspoloženje vlada danas na sarajevskoj Baščaršiji u kojoj uživa veliki broj turista kako iz zemalja regije tako i cijele Evrope, piše Anadolu Agency (AA).

Ulice su prepune turista koji su, kako su kazali, prezadovoljni onim što su vidjeli u Sarajevu. Praznična atmosfera osjeti se na svakom mjestu. Većina turista stigla je u bh. prijestolnicu organizovano i tu će provesti tri dana, koliko i traje organizovano novogodišnje slavlje. U novu godinu turiste će uvesti popularni Zdravko Čolić, koncertom na otvorenom.
Baščaršijom sa osmijehom na licu šetala je danas i 20-godišnja Mihaela Pintar iz okoline Osijeka. Došla je organizovano.

“Danas je prvi dan da smo tu. Ponuda za Sarajevo nam se najviše svidjela. To nam je nekako blizu, a pristupačna je i cijena. A nisam nikada ni bila tu pa hajde da vidimo. Zasad mi je odlično”, kazala je Mihaela za AA.

Cijelim putem, istakla je, nisu krili oduševljene onim što su vidjeli.

“Sve mi je zanimljivo. Ništa ne mogu izdvojiti. Tu smo tri dana. Nadam se da ću se vratiti”, izjavila je Mihaela.
Iz Rijeke je stigla 21-godišnja Tatjana Jelisavac.

“Prvi put sam ovdje. Jako je lijepo. Nisam očekivala da je ovako veliko”, ispričala je Tatjana.

Zbog javnog dočeka Nove godine u Sarajevu, koji će se održati na platou ispred Sarajevo City Centra sutra u periodu od 17 do 3 sata ujutro 1. januara 2018. godine, doći će do privremene potpune obustave saobraćaja u ulicama Zmaja od Bosne, Maršala Tita, Hiseta, Vrbanja, Fra Anđela Zvizdovića, Vilsonovo šetalište, Franje Račkog, Valtera Perića, Franca Lehara, Halida Kajtaza – I transferzala, Magribija, Kotromanića, Dolina, Augusta Brauna, Kralja Tvrtka, Hercega Stjepana, Safeta Mujića, Roberta C. Frasurea i u ulici Mustajbega Fadilpašića, Koste Hermana, Vrazova, Hamida Dizdara, Turhanija, Đoke Mazalića i Kalmija Baruha.

U vrijeme obustave, saobraćaj će biti preusmjeren na alternativne pravce, a tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren na okretnicu Željeznička stanica. U istom terminu, taxi stajalište iz ulice Valtera Perića bit će dislocirano na lokalitet taxi stajališta u ul. Hamdije Kreševljakovića – Skenderija. Što se tiče parking prostora, savjet je koristiti najbliže veće parking površine na Zetri i u krugu Kampusa UNSA.

U sklopu koncertnog prostora bit će raspoređeni mobilni toaleti, te kola Hitne pomoći, a na početku prilaznih ulica koje vode ka platou SCC-a bit će postavljeni kontrolni ulazni punktovi.