Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stiže ledeni val

Pred nama je “pakleni” februar, posebno će biti pogođen Balkan (VIDEO)

vrijeme

Biće čak 15 stepeni toplije od normale, pa se očekuje da će termometar u živi rasti i do 25 stepeni

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima i temperaturom zraka znatno iznad prosjeka za ovo doba godine.

Jutro će biti promjenljivo oblačno, na planinama sa slabim mrazom, a po pojedinim kotlinama i riječnim dolinama sa maglom.

Tokom dana biće pretežno sunčano, vjetrovito i toplo za ovo doba godine sa tendencijom porasta oblačnosti. U večernjim satima i tokom noći na sjeveroistoku, istoku i jugu naše zemlje moguća je slaba kiša.

Vjetar će biti slab do umjeren, na momente i pojačan, južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 17 stepeni.

Opšta slika biće bolja u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni uz duže sunčane intervale. U Hercegovini i Krajini, povećana naoblaka, većim dijelom dana će kod osjetljivih osoba uzrokovati nešto izraženije tegobe poput glavobolje, promjene raspoloženja i dekoncentracije.

Poželjno je posvetiti pažnju odijevanju, s obzirom na to da će, pod uticajem južnog strujanja, biti neuobičajeno toplo.

Prognoza za naredne dane

U nedjelju ujutro i prije podne će biti pretežno oblačno vrijeme sa mjestimično slabom kišom, a na planinama sa snijegom. Poslije podne postupno razvedravanje i prestanak padavina. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu od 6 do 11, a najviša dnevna od 8 do 15, na jugu i sjeveru do 17 stepeni.

U ponedjeljak se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu od 6 do 11, a najviša dnevna od 8 do 14, na jugu do 17 stepeni.

U utorak će biti pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne, u sjevernim i sjeverozapadnim područjima se očekuje kiša, a u planinskim područjima susnježica i snijeg. Tokom večeri padavine se očekuju i u ostalim djelovima. Padom temperatura, kiša će i u nižim područjima prelazit u susnježicu i snijeg. U Hercegovini uz kišu moguća je i grmljavina. Jutarnja temperatura od 5 do 11, a najviša dnevna od 10 do 16 stepeni. Poslije podne, postupni pad temperature zraka.

Pakleni februar

Mnogi su spremno dočekali vremenski preokret i zahlađenje, posljednji “udarac” veoma blage zime u Evropi, piše SevereWeather.eu.

Ovaj vremenski obrazac će poslije toga dovesti do ekstremno visokih temperatura, pogotovo u južnom dijelu kontinenta.

Biće čak 15 stepeni toplije od normale, pa se očekuje da će termometar u živi rasti i do 25 stepeni!

Nakon utorka u Evropu stiže val hladnoće s Arktika, javlja Severe Weather Evrope. Znatno niže temperature prvo će zahvatiti središnju Evropu, a potom će se proširiti i na Balkan.

Severe Weather Europe najavljuje i velike količine snijega u Alpama, a ne isključuju da će ga biti i na zapadnom Balkanu, u Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj i Poljskoj.

Meteorolozi zasad ne predviđaju koliko će trajati ovaj ledeni val.

Ovo je rezultat susreta dva fronta, od kojih je jedan onaj iznad juga Evrope, a drugi se širi iznad Atlantika i prostire prema Mediteranu.

Posebno će biti pogođen Balkan, i to već od utorka, dok će na zapadu Evrope tada vladati mnogo hladnije vrijeme.