Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pred sudom u Beogradu počelo suđenje za zločine u Kravici (FOTO)

BiH

kravica-sudjenje-2
Foto: Arhiv

Pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje osmorici pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog ubistava više od 1.300 Bošnjaka u hangaru u selu Kravica, kod Srebrenice, 14. jula 1995. godine.

Optuženi, koji se brane sa slobode, došli su sa svojim braniocima ispred zgrade Suda oko devet časova, a suđenju prisustvuju i Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, članica tog Udruženja Kada Hotić i Murat Tahirović, predshednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

kravica-sudjenje-3

U predmetu „Srebrenica“, u kojem su optuženi Nedeljko Milidragović, bivši komandir Drugog voda prve čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a RS, zatim pripadnici Centra Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić, za danas i sutra planiran je glavni pretres.

kravica-sudjenje-1

Optuženi se terete da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u prostorijama zemljoradničke zadruge u Kravici 13. i 14. jula 1995. godine ubili više stotina Bošnjaka, a prema podacima Haškog tribunala, u halama zadruge je ubijeno više od 1.300 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti.

kravica-sudjenje-4

Optužnicu zastupaju zamjenici tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić, a ranije su u ovom procesu održana tri pripremna ročišta, na kojem su se optuženi izjasnili da nisu krivi za krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.