Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnik “Lutrije BiH” prevario igrača i dobitni listić dao sestri

lutrija4

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv O.I. iz Busovače, inače radnika “Lutrije BiH”, da je jednog igrača prevario za 93.000 maraka.

Naime, on je dobitni listić koji mu je dao sretni dobitnik J.F. u Vitezu zadržao za sebe, a ovog slagao kako u stvari nije osvojio ništa. Kako navode u tužilaštvu, J.F. je 31. maja ove godine došao na jedno od uplatnih mjesta i predočio optuženom blagajniku dokaz o dobitku. U pitanju je bio bingo plus listić.

Umjesto da ga O.I. uputi dalje i objasni način na koji može da preuzme svoj novac, on je zloupotrijebio svoj položaj, a za šta je i zvanično optužen, pišu Nezavisne novine.

U tužilaštvu smatraju da je znao da kao zaposlenik “Lutrije BiH” ne može izvršiti naplatu dobitka pa je listić dao svojoj sestri K.M., a koja ga je, nakon što je saznala da je u toku istraga, predala u Policijsku stanicu u Fojnici. Na kraju, on je vraćen srećnom dobitniku, koji nije dozvolio da bude prevaren.

Prema riječima očevidaca i onih koji su dobro upućeni u ovaj slučaj, on je istog dana shvatio šta O.I. pokušava da učini pa je o tome alarmirao policiju i svog brata, koji se brinuo o njemu, jer je u pitanju osoba s invaliditetom. Prevaru je “nanjušio” odmah po predaji listića, ali ga je obezbjeđenja izbacilo iz prodajnog mjesta jer ga je blagajnik prijavio da stvara buku i bez razloga remeti javni red i mir.

Navodno je kod sebe imao još dobitnih listića. Na jednom je stajalo kako je dobio 70 maraka, što mu je optuženi i isplatio, ali je kada je vidio cifru od 93.000 maraka pokušao da izvede prvorazrednu prevaru, što mu na kraju ipak nije pošlo za rukom.

Branio se pričom kako je njegova sestra na ulici pronašla listić. Inače, cijeli slučaj razriješila je radnica sa uplatnog mjesta gdje je tiket i kupljen, a koja je igrača poslala na naplatu u poslovnicu u kojoj je radio O.I. Ona je, naime, potvrdila policiji kako joj se J.F. ranije javio sa dobitnim tiketom te da ga je poslala kod optuženog.