Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje za zločin u Kravici: Odbrana traži otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka

BiH

kravica-sudjenje-3
Foto: Anadolija

Odbrana osmorice pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici zatražila je danas, pred početak suđenja, da se otkrije identitet zaštićenih svjedoka.

Nakon kraće rasprave o tom zahtjevu sud je odbio prijedloge branitelja optuženih koji su odmah potom zatražili izuzeće sudskog vijeća. Zbog toga je početak suđenja odložen za sutra, do kada bi predsjednik Višeg suda trebao odlučiti o zahtjevu za izuzeće.

Branitelji optuženih tvrde kako je neuprana oznavanjem odbrane s identitetima zaštićenih svjedoka povrijeđeno pravo na odbranu, jer je sud bio dužan da to učini 15 dana prije početka suđenja.

Zaštićeni svjedoci su mahom žrtve, ili očevidci kaznenih djela kojima se daje zaštita identiteta, pseudonimima, zaštitom lika ili glasa.

Tužiteljstvo za ratne zločine tereti okrivljene za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza, prenosi Tanjug.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru “Kravice” 14. jula 1995. godine ubili više stotina Bošnjaka.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru “Kravice” do sada je identificirano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.