Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li vlast spriječiti povećanje svojih plata?

Predizborno upakivanje bahatosti u Parlamentu BiH: Kako HDZ i SNSD, tako i SDA

parlament bih fena

U tome prednjače prije svega poslanici SNSD-a i HDZ-a, ali ništa manje ne zaostaje za njima ni SDA koja je mogla spriječiti mnoge štetne odluke, a inicirati one dobre preko svojih ministara u Vijeću ministara, a to nije učinila

Kako se bliži oktobar kada će u BiH biti održani Opći izbori, tako i u Parlamentu BiH poslanici onih stranaka koji su do sada burno odbijali uvođenje bilo kakvih mjera za ublažavanje posljedica krize po građane ove zemlje, ali i ukidanje povlastica i privilegija koje uživaju, nastavljaju sa svojim politikama, ali to rade „upakovano“, manje bahato i obzirnije nego do sada, a sve s očiglednim ciljem da se u zadnji čas dodvore potencijalnim glasačima.

Nažalost po građane BiH ishod i rezultat takvih politika jeste i bit će isti.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

U tome svakako prednjače prije svega poslanici SNSD-a i HDZ-a, ali ništa manje ne zaostaje za njima ni SDA koja je mogla spriječiti mnoge štetne odluke, a inicirati one dobre preko svojih ministara u Vijeću ministara, a to nije učinila, pa sada, uoči izbora, glasa protiv svega onoga što su u stvari podržali SDA ministri znajući unaprijed da će u Domu naroda PSBiH ionako odbiti sve ono što je vlast zacrtala sebi kao cilj.

Slijedi odugovlačenje?

Svjedoče o tome rasprave sa današnje sjednice Doma naroda PSBiH koja je okončana, ali i one sa sjednice Predstavničkog doma PSBiH koja je još u toku. Na sjednici Doma naroda PSBiH usvojen je „u 5 do 12“ prijedlog izmjena Zakona o akcizama BiH, koji nagovještava mogućnost ukidanja akciza, ali su procjene takve da u ovom mandatu Parlamenta BiH, jer preostalo je vrijeme samo da se održi još jedna sjednica u augustu prije izbora do toga neće doći.

Uspjeli su SNSD i HDZ da dovoljno dugo odugovlače s procedurama, pa je ostalo da se s neizvjesnošću čeka hoće li uopšte biti augustovske sjednice, a i usvajanja izmjena koje bi dovele do pojeftinjenja goriva u BiH.

Slična situacija je i sa prijedlogom o smanjenju plata izabranih i imenovanih zvaničnika, kojima je nedavno usvajanjem budžeta institucija BiH za ovu godinu predviđeno povećanje plata za čak oko 500 KM, a o čemu se danas raspravlja i odlučuje u Predstavničkom domu PSBiH.

Iako se nakon burnih reakcija javnosti, u Parlamentu BiH pojavilo više prijedloga koji bi onemogućili da dođe do povećanja ionako visokih plata izabranim i imenovanim zvaničnicima, počev od članova Predsjedništva BiH, preko čelnika Vijeća ministara BiH, ministara, njihovih zamjenika i savjetnika, pa do parlamentaraca, teško da će uistinu doći do toga.

Tako su danas većinom glasova u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji uključuju i glasove opozicije iz entiteta RS-a prihvaćeni pojedinačni zahtjevi poslanika Denisa Zvizdića (NiP) i Dženana Đonlagića (DF) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Suština izmjena koje u svojim zahtjevima predlažu i Zvizdić i Džonlagić odnosi se na to da se izabranim i imenovanim zvaničnicima ne povećaju plate, a nakon što je usvojen ovogodišnji Zakon o budžetu institucija BiH, koji takva povećanja predviđa i do 500 KM.

Izuzev SNSD-a i HDZ-a poslanici drugih stranaka su podržali hitnu procedure za izmjenu ovog zakona, ali za razliku od dosadašnje prakse kada svoje I stavove svoje stranke brani veoma žustro i burno, Nikola Lovrinović (HDZ) danas se usprotivio hitnoj procedure dosta smirenije nego inače, braneći takav stav “potrebom za sustavnim rješenjem ovog pitanja uz konsultacije s Vijećem ministara BiH”.

U međuvremenu iz Kluba poslanika DF-a su zatražili pauzu kako bi razmotrili mogućnost da odustanu od Džonlagićevog zahtjeva, što se i desilo, tako da je u proceduri ostao samo Zvizdićev prijedlog.

Međutim, čak Ii ako Predstavnički dom PSBiH danas usvoji Zvizdićev prijedlog, pitanje je hoće li ga usvojiti Dom naroda PSBiH na sjednici u agustu. Poznato je da je taj dom do sada odbio sve zahtjeve za hitnim postupkom kod zakonskih rješenja koje je predlagao, odnosno usvajao Predstavnički dom PSBiH, uključujući I izmjene Zakona o akcizama BiH.

Ukoliko se zna, a što je danas kazao i Denis Zvizdić, da je Vijeće ministara BiH koeficijent za povećanje plaća i imenovanim i izabranim zvaničnicima utvrdilo još u martu ove godine, da je s tim bilo upoznato i Predsjedništvo BiH koje je u parlamentarnu procedure uputilo Zakon o budžetu BiH s takvim prijedlogom, a da se tome niko nije usprotivio, onda je pokušaj da se spriječi povećanje plata onima koji već imaju enormna primanja, uprkos možda čak i nečijoj ozbiljnoj namjeri, vjerovatno samo propali pokušaj da se procedure do konačnog usvajanja provedu do kraja.

Posljednja nada

No, s obzirom na to da je izborna godina, ostaje tračak nade da će one snage u Domu naroda PSBiH u zadnji čas procijeniti da im je ukidanje akciza i odricanje od povećanja plata zadnja šansa da barem dio birača uvjere u svoje “dobre namjere” i tako po njihovom ubjeđenju, kompenziraju dosadašnji nerad.

Inače, Zvizdić je danas pojasnio da se njegovim prijedlogom traži anuliranje povećanja koeficijenta za izabrane i imenovane zvaničnike koje je Vijeće ministara BiH usvojilo još u martu ove godine. On je kazao da svojim prijedlogom ne zahtijeva smanjenje plata, nego da u skladu s Ustavom BiH onemogućava daljnje povećanje plata tim kategorijama zvaničnika.

Razlika između Zvizdićevog i Džonlagićevog prijedloga je u tome što poslanik DF-a traži i da do povećanja plata ne dođe u širem obimu, poput inspektorima u policijskim agencijama ili generalima u Oružanim snagama, a što Zvizdić kaže da nije potrebno raditi, te da samo treba anulirati odluku o povećanju koeficijenta politički imenovanim ili izabranim zvaničnicima.