BiH

Tužiteljstvo BiH

Predložen pritvor za Jasmina Mulahusića

06/09/2021

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je prema Sudu BiH, a tužiteljstvo nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Tužiteljstva BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine u Luksemburgu, državljanina BiH i Luksemburga, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se za kaznena djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedenog osumnjičenog lišili su slobode policijski djelatnici Granične policije BiH.

Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je u duljem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je prema Sudu BiH, a tužiteljstvo nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.