BiH

Predložen pritvor za Nedima Kulenovića

11/06/2016

Nakon ispitivanja osumnjičenog Nedima Kulenovića (1955.), koji je pod istragom zbog koruptivnog kaznenog djela zloupotrebe položaja, tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana.

Pritvor je predložen iz razloga postojanja opasnosti od bjekstva, jer osumnjičeni osim BiH ima još jedno državljanstvo, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, saopćeno je it Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Kulenović, koji je šef Grupe za prinudne naplate Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pod istragom je zbog koruptivnog kaznenog djela zloupotrebe položaja, odnosno osumnjičen je da je od jedne osobe, koja je PDV dužnik tražio novac za sebe, kako bi omogućio reprogram poreznog duga.

U dobro koordiniranoj akciji, osumnjičeni je uhapšen, a kod njega je pronađen i novac koji potiče iz kaznenog djela, primanja dara ili drugih oblika koristi.

Predmet izravno koordinira glavni tužitelj Tužiteljstva BiH i tužiteljstvo upućuje izraze podrške i zahvalnosti svim pravosudnim i policijskim agencijama iz Republike Srpske, koje su sudjelovale u operativnoj akciji.

Iz Tužilaštva BiH su još jednom pozvali građane da prijavljuju nezakonitosti i koruptivna ponašanja dužnosnika u institucijama.

Komentari