Skupština KS

Predložena nova zakonska rješenja čuvanja i upravljanja šumama

skupstina-ks-fena

Novina predloženih izmjena je potpuno ukidanje naknade za opću korisnu funkciju šuma, koju su do sada bili dužni plaćati svi poslovni subjekti u KS, shodno svojim godišnjim prihodima, a koja prema svim relevantnim analizama predstavlja dodatni teret u poslovanju privrednih subjekata

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS. Ponuđenim novim zakonskim rješenjima bit će djelotvornije upravljanje prirodnim resursom, uz njegovo očuvanje i unapređenje.

Također, kako je kazao ministar privrede KS Adnan Delić, predviđeno je i značajno fiskalno olakšanje poslovanja privrednih subjekata u KS.

Novina predloženih izmjena je potpuno ukidanje naknade za opću korisnu funkciju šuma, koju su do sada bili dužni plaćati svi poslovni subjekti u KS, shodno svojim godišnjim prihodima, a koja prema svim relevantnim analizama predstavlja dodatni teret u poslovanju privrednih subjekata.

Na osnovu analize prihoda koji su ostvarivani na taj način, predloženo je da se taj iznos osigura iz budžeta KS u svrhu finansiranja svih aktivnosti koje se tiču očuvanja šumskog biodiverziteta i unapređenja šuma u KS.

Kako je istakao ministar Delić, analize su pokazale da dosadašnji način brige i čuvanja šuma nije bio zadovoljavajući i pokazao je niz manjkavosti. Nova zakonska rješenja predviđaju da dosadašnje čuvanje šuma, koje sada vrši Uprava za šumarstvo u okviru resornog ministarstva, treba da preuzme Kantonalno javno preduzeće “Sarajevošume”.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je da čuvari šuma počiniocima prekršaja u šumi na licu mjesta izdaju prekršajni nalog, a s ciljem adekvatne i neposredne zaštite šuma od ilegalnih aktivnosti i počinilaca istih.

Također su predviđene i kazne za čuvare šuma kao prema pravnom licu, ukoliko zakažu u zaštiti šuma ili u blagovremenoj evidenciji štete.

– Ukoliko čuvari šuma ne bi provodili aktivnosti na zaštiti šuma, odnosno blagovremeno obilježavali i evidentirali štete i poduzimali daljne neophodne radnje, Zakon predviđa dužnost korisnika šuma da nadoknadi štetu i istu uplati u Budžet KS na osnovu rješenja šumarskog inspektora, te prekršajno odgovara kao pravno lice – pojasnio je ministar Delić.

Istakao je i da je u kaznenim odredbama ovog zakona predviđena i prekršajna odgovornost čuvara šuma, kao odgovornog lica u pravnom licu, što do sada nije bilo moguće.

Naglasio je i da se novim zakonskim rješenjima jasnije definira šuma s posebnom namjenom, kao i postupak i nadležnosti za proglašenje šuma s posebnom namjenom, podizanje kvaliteta gospodarenja šumama u državnom vlasništvu, te ukidanje naknade vlasnicima privatnih šuma za troškove stručnih poslova koje obavlja Uprava za šumarstvo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.