Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda

Predložena promjena pravila o ulasku stranaca: “Turističkom sektoru prijeti kolaps”

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH od Vijeća ministara BiH zatražio je da se izmjenom postojeće odluke nesmetan prelazak granice osigura za tri kategorije stranaca

Svjesni činjenice da se sektor turizma u Federaciji BiH od izbijanja epidemije koronovirusa među prvima našao na udaru, te da je prošlogodišnja turistička sezona i u Federaciji najvećim dijelom propala, delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, na prijedlog predsjedavajućeg ovog doma Tomislava Martinovića, na ovosedmičnom zasjedanju usvojili su Zaključak s prijedlozima za spas ovogodišnje turističke sezone.

Zaključak je upućen Vijeću ministara BiH od kojeg je zatražena hitna izmjena postojeće odluke kojom je u uvjetima pandemije koronavirusa reguliran ulazak stranaca u BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH od Vijeća ministara BiH zatražio je da se izmjenom postojeće odluke nesmetan prelazak granice osigura za tri kategorije stranaca.

U prvu spadaju oni koji imaju negativan PCR ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Druga kategorija kojoj bi, također, trebalo osigurati ulazak u BiH su stranci koji su preboljeli Covid-19 te za to imaju dokaz, odnosno potvrdu koja nije starija od šest mjeseci, dok u treću kategoriju spadaju oni koji su se cijepili protiv infekcije Covida-19 i za to imaju odgovarajući potvrdu.

Bez predloženih izmjena odluke o načinu prelaska granice BiH turističkom sektoru u Federaciji BiH kao i BiH prijeti potpuni kolaps, naglasili su prilikom donošenja Zaključka upućenog Vijeću ministara BiH delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izmjene koje su predložili smatraju razumnim, jer bi se njihovim donošenjem uz zaštitu zdravlja stanovništva, pomoglo privredno izuzetno važnom sektoru – turizma od kojeg žive i brojni stanovnici Federacije BiH.

Prilikom donošenja Zaključka s ciljem spasa predstojeće turističke sezone, delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH vodili su se mjerama koje su donijele zemlje okruženja, te bi Vijeće ministara BiH prihvatanjem njihova prijedloga uskladilo mjere prelaska granice BiH sa susjednim i zemljama regije, saopćeno je iz Doma naroda Federalnog parlamenta.