Predloženo smanjenje penzija za 10 posto

vlada fbih

Vlada Federacije BiH treba donijeti odluku o tome hoće li se prilikom budućih isplata penzija u Federaciji primjenjivati člana 51. Zakona o PIO čime bi se u sadašnjoj situaciji manjeg priliva sredstava došlo u situaciju da penzije budu za čak deset posto manje ili će isplate ići po dosadašnjem koeficijentu, piše Dnevni list.

Član 51. Zakona o PIO predviđa da se visina penzije određuje svaki mjesec sukladno prikupljenim sredstvima. Ovaj član zakona ne primjenjuje se godinama jer bi njegovom primjenom penzije iz mjeseca u mjesec varirale. Povratak ovog člana zakona u obračun penzija zatražio je ministar Vesko Drljača (SBB) koji je 26. januara poslao na hitno očitovanje u Zavod PIO zahtjev u kome traži da se poduzmu konkretne mjere na stabilizaciji penzionog i invalidskog osiguranja, te upozore o dosljednoj primjeni člana 51. Zakona o PIO.

Dopis ministra

U dopisu se navodi kako se ne radi o preporukama već o aktivnostima koje od Zavoda traži ministarstvo kako bi se stabilizirao sistem penzionog osiguranja.

Ovakva promjena raspoloženja u Vladi, odnosno ministarstvu naspram penzionera iznenadila je i udruženja penzionera i Zavod MIO, te su od Vlade zatražili da se očituje o koeficijentu po kome bi se trebale obračunati penzije za januar jer niko od odgovornih u Zavodu nije želio na osnovu zahtjeva ministra donijeti odluku koja bi mogla izazvati buru ili čak socijalne nemire. Tek nakon očitovanja Vlade Upravni odbor Zavoda donijet će odluku o koeficijentu za isplatu za januar kao i odluku kada počinju isplate penzija.

Predsjednik izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalija Rapa kaže kako je ovaj zahtjev ministra Drljače odmah razmatrao Upravni odbor Zavoda.

“Naš predstavnik u Upravnom odboru bio je protiv primjene člana 51. za isplatu penzija u januaru, kojim bi one bile umanjene za oko 10 posto. Predložio je da se Vlada Federacije očituje o ovome, sa čim se složio menadžment i svi članovi Upravnog odbora”, rekao je Rapa.

On dodaje kako Vlada koja kritizira Zavod zbog deficita zaboravlja kako njene državne kompanije duguju milione maraka penzionerima, te kako je Vlada svojim ponašanjem i nesankcioniranjem rada na crno dovela Zavod u finansijsku situaciju u kojoj se nalazi.

Rapa podsjeća i na sporazum koji je Savez penzionera potpisao sa Vladom i u kome se navodi kako će Vlada učiniti sve da se penzije isplaćuju na vrijeme i da se neće ići ni u kakva umanjenja, već čak sa povećanjima ukoliko se za to stvore mogućnosti. Po njemu je nedopustivo u situaciji u kojoj se nalaze penzioneri da se sada primjenjuje ovaj član zakona. Od ministra Drljače jučer Dnevni list nije mogao dobiti pojašnjenje dopisa koji je poslao Zavodu kao ni njegovo viđenje stanja u penzionom sistemu.

Sporan deficit

Ni iz Zavoda PIO nisu željeli komentirati zahtjev ministra Drljače kao ni buduće odluke Vlade. Penzioneri čak sumnjaju kako se iza ove odluke krije politička pozadina, ili priprema za sječu kadrova u Zavodu.
Smatraju kako oni, kao ni Zavod PIO nisu krivi za ogroman deficit, te kako priča koju priča Vlada u zadnjih nekoliko dana o deficitu nije iskrena ili dolazi iz usta neupućenih dužnosnika s obzirom da su sve odluke koje su donošene o penzijama djelo Vlade, a ne penzionera ili Zavoda.

Sjednica Vlade bila je zakazana za danas, ali je odgođena za utorak. Tada će se znati sudbina penzionera koji ionako jedva krpe kraj s krajem sa mizernim penzijama kakve im se isplaćuju.