Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončićeva piramida moći: Policajci, tužioci, novinari, biznismeni, političari…

tuzilastvo bih

Žurnal na osnovu predstavljenih transkripata razgovora koje je vodio Fahrudin Radončić analizira koje je sve segmente društva i pojedince obuhvatila dosadašnja istraga. Radi se o svojevrsnoj piramidi moći.

Fahrudinu Radončiću je određen jednomjesečni pritvor. Tužilaštvo BiH je u zahtjevu za određivanje pritvora, osim direktnih dokaza koje povezuju Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića za krivična djela ometanja rada pravosuđa te stjecanja koristi posredovanjem pri imenovanju Nermane Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji, prezentovalo i nekoliko detalja koje pokazuju da će krug osumnjičenih u procesu biti znatno širi, piše zurnal.ba.

Detalji presretnutih razgovora u predmetu Fahrudin Radončić i drugi, osim onih vezanih direktno za osumnjičene, otkrili su osobe koje su spremne političkim močnicima biti na usluzi, zarad eventualne koristi u svojoj karijeri, a možda i tek puke servilnosti radi. U tužilačkim spisima su policijski funkcioneri, službenici ambasada, novinari, tužioci,ljekari, državni službenici.

POLICAJCI

Dio presretnutih razgovora koje je tužilaštvo predočilo, odnosio se i na komunikaciju Bakira Dautbašića i Almira Bašića.

Almir Bašić je u vrijeme presretnutih razgovora početkom januara, bio načelnik Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, dakle jedan od najvažnijih ljudi u ovoj policijskoj agenciji. Bašić je prema transkriptima, posredovao za imenovanje izvjesnog Redže na mjesto upravnika KPZ Zenica, a zauzvrat bi nadzirao dešavanja oko Zijada Turkovića u zeničkom zatvoru.

On dojavljuje Dautbašiću ko Turkoviću dolazi u posjetu, kome piše, te traži od Dautbašića neki “divlji mail” da mu dostavi neke podatke. Savjetuje ga da nabavi još jedan mobitel sa drugim brojem za komunikaciju. Dautbašić ga ispituje oko detalja iskaza Azre Sarić u SIPI, a Bašić ga tješi da je sve to verbalno i teško dokazivo.

Putem Vibera konstatuju kako bi “budući” mogao nešto uraditi, i da ga “Aner treba smekšati.” Taj “budući” je izvjesni Suad, inspektor SIPE koje se navodio kao jedan od kandidata za mjesto šefa Kriminalističko-istražnog odjela državne policije.

Sedmog januara Bašić savjetuje Dautbašića da zamjeni mobilni aparat, a stari uništi, kako niko ne bi mogao imati njegovu komunikaciju. Dautbašić ga nije poslušao, a detalji navedene komunikacije vještačeni su iz njegovog mobitela.

U svakom slučaju, nekoliko dana nakon davanja ovih savjeta, Bašić je naprasno smijenjen sa mjesta načelnika Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH. Kako Žurnal saznaje, dva puta su ga saslušavali službenici Tužilaštva, ali još nema naznake hoće li biti i na listi osumnjičenih u daljnjem procesu.

SLUŽBENICI AMBASADE I VSTV-a

Tužilaštvo je navelo kako je na listu osumnjičenih naknadno uvršten Zijad Hadžijahić, doskorašnji službenik ambasade SAD-a u BiH. Prema transkriptima konatakata Hadžijahića i Bakira Dautbašića, oni su razgovarali o mogučnosti da Hadžijahić sazna detalje i eventualno zaustavu istragu protiv Fahrudina Radončića.

Zauzvrat, nagoviješteno mu je da bi mu time pomogli oko imenovanja njegove supruge za ambasadoricu. Tako 6.1.2016. Dautbašić poziva Hadžijalića te govori da je došao nalog, kako možda glavni (tužilac) i njegov nešto kabinet nešto pokušavaju.

“Protamburaj ih,” govori Dautbašić. Hadžijalić mu kasnije saopštava da nema ništa zavedeno, nema naloga, da nema ništa od te priče, jer je “provjerio sa Admirom iz VSTV-a. “

Admir Suljagić je inače direktor Sekretarijata VSTV-a BiH, koji je takođe tokom istrage saslušavan od Tužilaštva BiH.

Nakon toga Dautbašić traži podatke o njegovoj supruzi, uz opasku da ako ne bude Slovenija, biće prva naredna destinacija. Sve to prenosi Radončiću, koji Bakiru Izetbegoviću kao članu Predsjedništva dostavlja njen CV.

Podsjetimo, samo dan kasnije, Nermana Hadžijahić imenovana je za ambasadoricu u Ljubljani, a Radončić negira ulogu u svemu, tvrdnjom da nije dostavljen zvaničan prijedlog SBB-a, te da mu je to Izetbegović “smjestio”. I Nermana Hadžijahić je saslušana u svojstvu svjedoka.

NOVINARI I TUŽIOCI

Poduga je lista saslušanih u svojstvu svjedoka u predmetu Fahrudin Radončić i drugi.

Obrazlažući zahtjev za pritvor Radončiću, tužilac Božo Mihajlović je naveo i zabilježenu komunikaciju između urednice programa FTV Duške Jurišić i Bakira Dautbašića. Dautbašić je pita koji broj da pozove, a ona mu kaže da komunikaciju nastave putem WhatsApp-a.

Prema tužilaštvu, Jurišićeva je posredovala kako bi Tužilaštvo kantona Sarajevo otvorilo istragu po prijavi koju su podnijeli Dautbašić i Bilsena Šahman o njihovim razgovorima sa svjedokinjom u slučaju Kelmendi Azrom Sarić.

Ubrzo su Šahman i Dautbašić dobili pozive iz tužilaštva. Tim povodom iskaze su dali i glavna sarajevska tužiteljica Dalida Burzić te tužiteljica Aida Topalović.

IZETBEGOVIĆ, ORUČEVIĆ, FAZLIĆ, LAGUMDŽIJA, ALISPAHIĆ

Ukoliko Tužilaštvo BiH bude saslušavalo baš sve koji su na neki način bili uključeni u djela koja seRadončiću i Dautbašiću stavljaju na teret, realno je očekivati da će iskaz kao svjedok morati dati i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, o okolnostima imenovanja ambasadorice Bih u Sloveniji.

Inače, u brojnim presretnutim razgovorima i kontaktima Fahrudina Radončića, barem u dijelu koje je tužilaštvo obznanilo, dominiraju pozivi Safeta Oručevića, kojeg je više od Radončićeve zabrinutosti istragom interesovala kadovska kombinatorika u Elektroprivredi BiH.

Pored razumljive komunikacije sa urednicima i novinarima Avaza, česti su kontakti i sa Damirom Fazlićem, vječnim “kontroverznim biznismenom”, potom internistom dr. Emirom Talirevićem te Zlatkom Lagumdžijom i Bakirom Alispahićem.

Ovaj posljednji pita Fahrudina Radončića hoće li postavljati Bakira Dautbašića i upozorava ga “biće pičvajz, nešto ga terete”. Alispahić napominje da su o tome razgovarali u četiri oka. Bakir je očito nešto znao…