Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Pravda za Davida”

Predmet “Dragičević” će biti dostavljen Državnom tužilaštvu na uvid

Aktivisti-grupe-Pravda-za-Davida-1-scaled-e1614688942709-1536×862

Aktivisti grupe “Pravda za Davida” traže potpuno preuzimanje predmeta “Dragičević” od strane Državnog tužilaštva, smatrajući banjalučko Okružno tužilaštvo odgovornim za nepostojanje adekvatne istrage o ubistvu Davida Dragičevića

Predmet koji se odnosi na stradanje mladića Davida Dragičevića u martu 2018. godine bit će dostavljen Državnom tužilaštvu na uvid, potvrdilo je banjalučko Okružno tužilaštvo, ispred kog su se danas okupili građani i aktivisti grupe “Pravda za Davida”, poručujući da će dolaziti svakog dana dok se predmet ne preuzme.

Aktivisti grupe “Pravda za Davida” traže potpuno preuzimanje predmeta “Dragičević” od strane Državnog tužilaštva, smatrajući banjalučko Okružno tužilaštvo odgovornim za nepostojanje adekvatne istrage o ubistvu Davida Dragičevića, javlja BIRN.

“Dokle god ne predaju predmet Tužilaštvu BiH, mi ćemo ovdje biti svaki dan od 12 do 12:30 časova. Nadamo se da će to za prvu fazu biti na uvid, a da će kasnije Tužilaštvo BiH preuzeti taj predmet. Ono što opravdano sumnjamo u ovom predmetu da se dešava, to je zataškavanje ubistva Davida Dragičevića”, rekao je Ozren Perduv iz grupe “Pravda za Davida”.

Aktivisti “Pravde za Davida” napominju da prebacivanje predmeta, ukoliko do toga dođe, ne znači i skidanje odgovornosti sa onih koji su, kako tvrde, do sada sprečavali i ometali istragu.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da će predmet “Dragičević” dostaviti na uvid Državnom tužilaštvu. Ranije su za BIRN BiH u ovom tužilaštvu rekli da su oni stvarno i mjesno nadležni za predmet “Dragičević”.

Tužilaštvo BiH je 22. februara 2020. godine Okružnom tužilaštvu Banjaluka predalo zahtjev za dostavljanje predmeta na uvid.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci 24. marta. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce.