Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet Radončić: Tužilaštvo ispitalo direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

BiH

radoncic osman mehmedagic osmica

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica saslušan je kao svjedok u okviru istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv optuženih Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijad Hadžijahić, saznaje Žurnal.ba.

Za sada nisu poznate tačne okolnosti o kojima je svjedočio direktor OSA-e, ali kako saznaje isti izvor, tokom posebnih istražnih radnji odnosno prisluškivanja broja telefona kojeg je koristio Fahrudin Radončić, zabilježeni su njegovi razgovori sa Osmanom Mehmedagićem.

Podsjetimo, 27. januara na ročištu za određivanje mjere pritvora Fahrudinu Radončiću, tužilac Božo Mihajlović pročitao je i transkript sms poruka između Radončića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kojim ga Izetbegović obavještava da je od „Osmice” ( Osman Mehmedagić) saznao za hapšenje Bakira Dautbašića.

SMS Bakir Izetbegović – Fahrudinu Radončiću : „Osmica mi je javio za Dautbašića, ovi iz tužilaštva se zaista trude da nam razbiju koaliciju.”

SMS Fahrudin Radončić – Bakiru Izetbegoviću: „Kao što rahmetli Alija reče velikim se bogom kunem da robovi biti nećemo.”

SMS Bakir Izetbegović – Fahrudinu Radončiću : „Velikim se Bogom kunem da sa ovim nemam veze.”

[yuzo_related]

Inače, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je jučer  produženje jednomjesečnog pritvora za Fahrudina Radončića. Sud BiH je prije dva dana potvrdio optužnicu koja tereti Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Bilsena Šahman je optužena za krivično djelo ometanje rada pravosuđa, a Zijad Hadžijahić za krivično djelo ometanje rada pravosuđa i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Kako je navedeno u saopštenju Suda BiH, u optužnici se navodi da je Fahrudin Radončić organizirao grupu ljudi s ciljem izvršenja krivičnih djela kojoj su optuženi Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić dobrovoljno pristupili te zajedničkim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama u periodu od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine ometala rad pravosuđa na način da je prijetnjama, zastrašivanjem i obećanjem nedopuštene koristi navodila svjedokinju Azru Sarić na davanje lažnog iskaza u krivičnom postupku koji se vodi po zakonu BiH te zajedničkim djelovanjem, primanjem i davanjem nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem uticala na imenovanje ambasadora BiH u Sloveniji uticajem na osobe ovlaštene za imenovanje ambasadora BiH.