disciplinsko ročište

Predmet ubistva Edina Zejćirovića presigniran zbog postojanja službene zabilješke

edin zejcirovic (1)

Svjedok izjavio da je sutkinja u frizerskom salonu licitirala o mogućim krivičnim sankcijama za osumnjičena lica

U nastavku disciplinskog ročišta protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, svjedok je izjavio da je predmet u vezi sa ubistvom Edina Zejćirovića presigniran te je sa sutkinje Sanje Ević prebačen na sudiju Muhameda Avdića, jer je Ević, kako je kazao, u frizerskom salonu licitirala o mogućim krivičnim sankcijama za osumnjičena lica, piše BIRN BiH.

Admir Salihović je izjavio da je do prije dva mjeseca radio kao zamjenik predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta. Upitan o saznanjima o presignaciji predmeta u vezi sa ubistvom Zejćirovića, koje se desilo 2019. godine, on je izjavio da se radilo o specifičnom predmetu koji je pobuđivao pažnju javnosti te da se, kako je rekao, radilo o svirepom ubistvu koje je snimljeno mobilnim uređajem.

Salihović je ispričao da je u martu 2020. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijelo odluku zbog pandemije koronavirusa, zbog čega predsjednik Grčević nije mogao dolaziti na posao jer je pripadao dobnoj skupini starijoj od 60 godina.

Kazao je da je Sistem za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima (TCMS) navedeni predmet dodijelio sudiji Muhamedu Avdiću, koji se tada nije nalazio na poslu, a da je sutkinja Sanja Ević tada bila dežurna zbog koronavirusa. Pojasnio je da ga je Grčević tada upoznao s postojanjem službene zabilješke, u kojoj stoji da je sutkinja Ević u frizerskom salonu licitirala o mogućim krivičnim sankcijama za osumnjičena lica.

“Jedini način je bio da se predmet presignira sa sudije Sanje Ević na Muhameda Avdića… Znam da je naredne sedmice predsjednik došao i tada je izvršena formalno-pravna presignacija”, rekao je Salihović, dodavši da je sutkinja Ević tom prilikom bila jako ljuta jer je smatrala da je to izmišljeno.

Na upit Aldijane Porče, disciplinske tužiteljice, on je kazao da se u svakoj odluci o presignaciji navodilo i obrazloženje za takvu odluku te da se konsultovao s predsjednikom Suda tokom donošenja presignacije.

Prema disciplinskoj tužbi, Grčević se tereti za prekršaj “propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa”. On je bio član Sudskog vijeća u predmetu u kojem je njegov branilac učestvovao kao stranka u postupku.

Grčevića se tereti i za uporno i neopravdano kršenje pravila postupka zato što u 18 predmeta zaostavštine zapisnici ne odgovaraju stvarnom stanju, pri čemu se u zapisnicima navodi prisustvo sudije bez da je on prisustvovao i vodio ove predmete.

Prema trećoj tački tužbe, Grčević je presignirao predmet bez da je naveo razloge za presignaciju, čime je počinio nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti.

Marijana Marković je ispričala da je od 2010. do 2018. godine radila kao stručna saradnica u Osnovnom sudu Brčko distrikta, na ostavinskom referatu, pod imenom predsjednika Suda.

“Bez obzira kakav je postupak, uvijek je pisalo ime predsjednika Suda jer sam radila po njegovom nalogu… Ja nisam ništa potpisivala što se tiče tih predmeta i moje ime nije navedeno na zapisnicima”, rekla je Marković, dodavši da je Grčević potpisivao konačne odluke prije otpremanja strankama.

Dodala je da su se navedeni predmeti njemu ubrajali u normu te da on nije prisustvovao ročištima.

Odgovarajući na pitanja punomoćnika tuženog Dragana Oparnice, Marković je izjavila da je TCMS sadržavao podatak da je ona radila kao stručna saradnica.

“U pogledu sadržaja zapisnika, od momenta ulaska stranaka, ja sam provodila postupak kao da je to moj predmet”, izjavila je Marković te dodala da je na zapisnicima stajalo ime predsjednika, dok njeno ime nije konstatovano na zapisniku.

Potvrdila je da je bilo žalbi na odluke čije je ona nacrte sačinjavala te da je svaki stručni saradnik u ovom sudu isto evidentiran.

Nastavak glavne rasprave je zakazan za 26. septembar, kada je planirano provođenje materijalnih dokaza te iznošenje završnih riječi.