Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet za zločine u Orašju nema kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata

BiH

tuziteljstvo bih

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) danas su saopćili kako se u predmetu za ratne zločine u Orašju ne radi o kvalifikaciji udruženog zločinačkog poduhvata.

“S obzirom na istupe dužnosnika i institucija Republike Hrvatske i netačne izjave koje su se pojavile u medijima, a povodom aktivnosti Tužiteljstva BiH i SIPA u predmetu Matuzović Đuro i dr. za ratne zločine na području Orašja, a radi istinitog informiranja građana i medija, Tužilaštvo BiH ističe da se u predmetu za ratne zločine u Orašju ne radi o kvalifikaciji udruženog zločinačkog pothvata, već da se navedeni sumnjiče za krivična djela ratnog zločina (zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika) po komandnoj i individualnoj odgovornosti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se navodi i kako je Tužilaštvo BiH u protekloj deceniji procesuiralo stotine optuženih za ratne zločine, svih nacionalnosti iz svih vojnih struktura, te postupa po najvišim standardima procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava, o čemu su informirali i ambasadora Hrvatske u BiH, koji je posjetio Tužilaštvo BiH.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je jutros na sjednici Vlade Hrvatske rekao kako im je koncept udruženog zločinačkog poduhvata neprihvatljiv.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. u KZ BiH i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 175. KZ BiH.

Osumnjičene Tužilaštvo BiH tereti da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od aprila 1992. pa do mjeseca jula 1993. godine.

Sud BiH im je odredio jednomjesečni pritvor.