Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pokušaj pravdanja

Predomislili se: Poreska uprava RS optužila obveznike za curenje informacija

dejan majkić poreska uprava rs
FOTO: Screenshot

“Ko je kriv? Pitam ja vas! Ja kažem da mi nismo krivi. “

Pomoćnik direktora Poreske uprave RS Dejan Majkić nevješto se branio u Jutarnjem programu na Javnom RTV sistemu i neuvjerljivo pokušavao da optuži krajnje obveznike za curenje podataka iz ove institucije, o kojim je portal Capital.ba juče ekskluzivno obavijestio javnost.

Poreska uprava je juče za Capital zvanično potvrdila da jeste došlo do curenja podataka, zbog čega su blokirali Fond zdravstvenog osiguranja i krenuli u promjenu svih lozinki. Međutim, izgleda da su se predomislili, pa su jutros javnost pokušali odvesti u drugom smjeru, tvrdeći da je “neki medij” objavio da su podaci izvučeni i da su objavljeni na “nekom dark webu”.

“Juče je objavljeno u nekim medijima da su hakeri ovako sa rukom, bilo je to slikovito prikazano, upali u Poresku upravu posredstvom nekih službenika koji su koristili službene email adrese za registraciju na sajtovima za zabavu.

To je bio razlog da su hakeri navodno izvukli neke podatke, uključujući one o obveznicima i njihove lozinke objavili ih na nekom dark webu“, rekao je Majkić komentarišući ilustraciju našeg teksta što je jasno navedeno ispod fotografije.

Objašnjavajući šta se dalje dešavalo, Majkić je odao da oni uopšte ni ne znaju da li je do napada došlo, ali da znaju da se to nije desilo u Porskoj upravi.

“Ko je kriv? Pitam ja vas?”

“Ko je kriv? Pitam ja vas! Ja kažem da mi nismo krivi. Nije se desilo u Poreskoj upravi. Očigledno je, na osnovu fotografija koje smo imali priliku da vidimo na tom mediju, da se radi o našem krajnjem poreskom obvezniku.

Radilo se o serviseru fiskalnih kasa i nekoj ženi koja radi posao odnošenja prijava za neku firmu. To je trenutno stanje, nikakav hakerski napad u Poreskoj upravi se nije desio“, rekao je Majkić.

Na pitanje jesu li podaci građana sigurni odgovorio je da jesu, ali “sa naše strane”. Nakon toga je, takoreći, potvrdio da je došlo o curenju podataka i da su blokirali FZO, o čemu je Capital jučer i pisao, pokazujući na slikama da su procurile informacije o korisnicima.

“Preventivno smo inicirali zamjenu svih lozinki svim zaposlenim radnicima PU, imali smo dosta razmjene podataka sa različitim institucijama i to smo sve blokirali. Šta bi mogli u budućnosti još da uradimo? Očigledno je da su ovi napadi svakodnevna pojava, ne samo kod nas nego i u inostranstvu u velikim kompanijama.

I Microsoft ima rupe

Vidjeli smo da često Microsoft ima rupe u svojim sistemima. Tu su i Facebook, Twitter, svi su podložni napadima. Jedino što možemo da uradimo je da u narednom periodu uvedemo dvofaktorsku autentifikaciju.

Mislio sam da možda nema potrebe da idemo u tom smjeru, ali očigledno da hakeri ne miruju i da trebamo biti stalno na oprezu“, rekao je Majkić i dodao da PU samostalno održava svoj sistem te da podatke čuvaju na više fizički udaljenih lokacija.