Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Denis Zvizdić u posjeti ZDK: Većina stvari se kreće u pozitivnom pravcu

denis zvizdic – zdk1

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić posjetio je danas sjedište Zeničko-dobojskog kantona, gdje je održao sastanak s premijerom ZDK, Miralemom Galijaševićem te predstavnicima Vlade ZDK. Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju u ZDK, ali i na nivou BiH te planovima za razvoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić je u obraćanju medijima rekao kako je na sastanku bilo govora o trenutnom stanju u ZDK, u cijeloj Bosni i Hercegovini te razvoju ZDK, ali i Bosne i Hercegovine u narednom periodu.

“Razgovarali smo o ključnim projektima ili ključnim planovima kako na nivou Vijeća ministara, tako i na nivou kantona. Svi pratimo situaciju kako na kantonalnom nivou, tako i na drugim nivoima u Bosni i Hercegovini i mogu konstatovati da se većina stvari kreće u pozitivnom pravcu, ali ne onom dinamikom i kapacitetom kojim bi mi to htjeli. Činjenica je da je ZDK lider u izvozu unutar BiH i da se na području ovog kantona nalaze neke od najrenomiranijih firmi u BiH, govori o činjenici da se uspjelo staviti u fuknciju ekonomskog razvoja ono što predstavlja konkurentske i komparativne prednosti Bosne i Hercegovine. Važan podatak je i da je izvoz u prvih 4-5 mjeseci ove godine raste, kao jedan od ključnih indikatora privrednog razvoja, da većina našeg izvoza, preko 73%, ide prema zemljama EU, govori i o povećanju kvalitete i konkurentnosti i naših kompanija i naših proizovda”.

Zvidzić je napomenuo kako se svaki dan svjedoči proširivanju kapaciteta postojećih kompanija, te otvaranju novih, što dovodi i do otvaranja novih radnih mjesta, ali čijom dinamikom još uvijek ne može biti zadovoljan.

“U zadnjih 15 mjeseci smo osigurali preduvjete za povećanje izvoza, prije svega poljoprivrednih proizvoda i olakšanje izvoza u mnogim drugim segmentima. Postoje industrije koje su na neki način najbrže rastuće u BiH i regiji i na njih obraćamo posebnu pažnju kao što je drvna industrija, industrija namještaja, namjenska industrija, automobilska industrija, turizam koja je najbrža rastuća grana. Ali smo lideri u nekim važnim segmentima kao što su energetski segment i izvoz električne energije, porast u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji, među 15 zemalja s porastom turističkih posjeta itd. Moramo jačati naš legislativni okvir, raspodjela ukupnih prihoda mora biti na korektnijoj bazi koja će omogućiti harmonizirani razvoj i moramo kontinuirano raditi kako bi naše prirodne i ljudske resurse stavili u funkciju razvoja”, dodao je Zvizdić.

U narednim danima bit će održan i sastanak s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, na kojima će se razgovarati o bilateralnim odnosima te poboljšanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

“Pokušat ćemo se posvetiti konkretnim pitanjima koja u realnom vremenskom periodu možemo riješiti. Naravno, bit će jedan segment ukupnih bilateralnih odnosa, pitanja koja zahtijevaju mnogo duže vrijeme, ali i ona pitanja koja su važna za privredu, pitanja koja mogu olakšati svakodnevni život i poslovanje ljudi kao što su prekogranični prijelazi, saobraćaj, pitanja koja u zadnje vrijeme predstavljaju opterećenje za naše odnose kao što je pitanje odlagališta nuklearnog otpada. Pitanja koja su važna za buduće odnose i ekonomske odnose kao korištenje hidroenergetskih potencijala. Pitanja koja su važna za ukupan razvoj kao jadransko-jonska autocesta i velika važna pitanja kao konačno definiranje granice između BiH i Hrvatske. Bilateralni odnosi su zadovoljavajući. Odnosi su korektni i mi Hrvatsku doživaljavamo kao našeg velikog prijatelja, promotora realizacije naših baznih prioriteta kao NATO i evropskog puta BiH i zemlju koja je među pet najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera sa BiH i zemlju s kojom imamo najdužu granicu”, rekao je Zvizdić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević rekao je kako su predsjedavajućeg Vijeća minsitara BiH informisali o stanju u ZDK.

“Razgovarali smo o ekonomskim temama i predsjedavajući je percipirao da je ZDK i dalje lider u izvozu kao kanton. Ono što me posebno raduje je da smo razgovarali na teme poboljšanja privrednog ambijenta i stvaranju što povoljnih uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. Informisali smo predsjedavajućeg o realizaciji akcionog plana reformske agende kao i saradnji s direkcijom za evropske integracije. Očekujem da će se kroz skretanje pažnje na taj izvoz i valorizacije tog uspjeha i legislativu i kroz raspored javnih prihoda i poticaje u ovoj oblasti ZDK dobiti valorizaciju uspjeha u izvozu”, rekao je Galijašević.

Nakon sastanka u zgradi Vlade ZDK, delegacija se uputila na razgovor s privrednicima iz Zenice, te će večeras biti dio Svečane akademije povodom obilježavanja 27. godišnjice formiranja SDA Zenica.