Predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope prilika za BiH (FOTO)

BiH

komitet vijeca evrope (11)

Bosna i Hercegovina preuzela je šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evrope u vremenu kada se zemlje Evrope suočavanju s velikim sigurnosnim izazovima, povećanjem govora mržnje i kršenjem ljudskih prava, ali to može biti prilika za reforme unutar zemlje, rečeno je na današnjem zasjedanju Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) u Sarajevu.

Predsjedavajuća PSVE Anne Brasseur podsjetila je da je prošlog utorka BiH preuzela predsjedavanje Komitetom ministara, a jučer je predstavljen Akcioni plan Vijeća Evrope za BiH za period od 2015. do 2017. godine, što je ocijenila dobrim početkom, obećavši podršku Vijeća Evrope u svim nastojanjima BiH da implementira postavljene ciljeve.

– BiH je počela predsjedavanje u jednom zaista teškom trenutku. Mnogo je izazova pred vama kao što su kršenje ljudskih prava, govor mržnje i netolerancija, a da ne spominjemo tenzije u Makedoniji i prijetnji od terorizma. Pred nama su veliki izazovi, ali vi imate veliku odgovornost – poručila je bh. parlamentarcima Brasseur.

Naglasila je da ovo predstavlja priliku za BiH da napravi određene rezultate u reformama jer državi istinski trebaju sve te reforme da bi ispunila očekivanja i preduvjete Vijeća Evrope te je čestitala na prioritetima koje je BiH odabara tokom predsjedavanja – prije svega na implementaciji Istanbulske konvencije, te rad na međukulturnom i međuvjerskom dijalogu.

– Imate i veliku odgovornost za cijelu regiju gdje su tenzije veoma jake – kazala je Brasseur, izražavajući nadu da će na kraju svi, nakon šest mjeseci predsjedavanja, svjedočiti velikim pomacima i rezultatima u reformama u BiH jer je najbolje oružje protiv svih prijetnji jake institucije zasnovane na demokratiji, vladavini prava i zaštiti ljudskih prava.

Na otvaranju sastanka prisutne je pozdravio i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA), koji je poručio da će BiH učiniti maksimalne napore da bi opravdala ukazano povjerenje.

Naglasio je da je predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope za BiH prilika da se pokrene iz višegodišnjeg zastoja na evropskom putu, ocjenjujući da je državi potrebna odlučnija uloga međunarodne zajednice, Džaferović je pozdravio britansko-njemačku inicijativu kao znak pojačane zainteresiranosti međunarodne zajednice za BiH.

– S druge strane, BiH je potrebna ozbiljna i odgovorna vlast, spremna na dijalog i traganje za rješenjima – istaknuo je Džaferović iznoseći stav da je vlast formirana nakon prošlogodišnjih izbora spremna za takve korake.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ) obećao je da će BiH učiniti sve da se ponaša odgovorno, nastojeći odgovoriti trenutku kada se mnoge države suočavaju sa sigurnosnim izazovima.

Predsjedavanje BiH Komitetom ministara, stav je Čolaka, ima daleko veće značenje za BiH, a pred državom su ekonomske, fiskalne, porezne reforme, rad za povećanje zapošljavanja, reforma pravosuđa jer bez neovisnog pravosuđa nije moguće boriti se protiv kriminala.

– Pred nama je i reforma javne uprave, ali i implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdi i Finci” i “Zornić” koje zapravo ukazuju na to da BiH predstoji i ustavna reforma – pojasnio je Čolak.

Naglasio je da je put ove zemlje u evropskim integracijama, ali je dodao da se to neće moći postići bilo kakvim centralizmom ili separatizmom.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) obrazložio je prioritete koji će biti pred BiH tokom narednih šest mjeseci ističući da će se sve zasnivati na tri stupa na kojima je postavljeno Vijeće Evrope kao institucija, a to su demokratija, vladavina prava i ljudska prava.

Najavio je da će 20. oktobra biti organizirana konferencija o provedbi Istanbulske konvencije, a u oktobru bi trebala biti održana i konferencija u Maroku o politici partnerstva kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Fokus BiH će se staviti i na kulturni dijalog o čemu će također biti održana konferencija u Sarajevu u septembru.

Crnadak je podsjetio na prioritete iz jučer prezentiranog Akcionog plana naglasivši da su u njegovu implementaciju uključeni svi nivoi vlasti te je zaključio da će se narednih šest mjeseci iskoristiti da bi se evropski duh doveo u BiH.