Večernjakov pečat

Predsjednica Hrvatske uručila kopiju Povelje UN-a Adnanu Meviću

kolinda pecat1 (1)

Sve dobro što želim Hrvatskoj želim i BiH

Šestmilijarditom stanovniku Zemlje, Adnanu Meviću večeras je na manifestaciji “Večernjakov pečat” u Mostaru simbolično uručena kopija Povelje o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda (UN).

Povelju je Meviću u znak sjećanja na povezanost s ovom svjetskom organizacijom uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a u povodu 27 godina od prijema Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije u Ujedinjene narode.

Mević je rođen 12. oktobra 1999. godine minutu poslije ponoći u Sarajevu, gdje ga je tadašnji generalni sekretar UN-a Kofi Annan proglasio šestmilijarditim stanovnikom Zemlje.

Annan je izjavio da ta beba osvjetljava put tolerancije i razumijevanja za sve ljude na svijetu.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svečano je otvorila večerašnju manifestaciju.

– Drago mi je da sam došla. Dobro veče mila Bosno i Hercegovino, mili grade. Večeras bih prije svega htjela pozdraviti sve koji su nominirani, sve dužnosnike BiH i Federacije BiH. Današnji datum ćemo pamtiti po tome kad smo zajedno zakoračili u članstvo UN-a. Poruka je da su dobrota, temeljitost i humanost rezultat svakog napretka. Kao hrvatska predsjednica učinit ću sve da bude bolje mome narodu, ali tražit ću bolje i za sve druge narode. Sve dobro što želim Hrvatskoj želim i BiH. Neka nas “Večernjakov pečat” učvrsti u motivaciji da još više promoviramo dobro i ljudsko dostojanstvo – kazala je između ostalog predsjednica Hrvatske.