BiH

Dušan Sladojević

Predsjednik četničkog pokreta o “pisanijama iz Federacije”

11/03/2019

Zločina, tu se slažem, ali Srbi ni posljednji rat nisu poveli, nego ovi koji sada blate nas ravnogorce, a isto misle svim Srbima – tvrdi Sladojević

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević tvrdi da nije vidio ni čuo kako jedan od pripadnika tog pokreta u nedjelju u Višegradu iz gusle pjeva o „krvavoj Drini“.

– Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina – glase stihovi pjesme uz koju gusla bradati muškarac s kokardom na glavi, dok se oko njega okupilo nekoliko muškaraca u uniformama i u civilu.

Okupljanje četnika izazvalo je gnjev u BiH, mnoge političke partije su tražile zabranu djelovanja Ravnogorskog pokreta i hapšenje njegovih pripadnika zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje, dok su ambasade najmoćnijih zemalja u BiH od institucija tražile da reaguju. U Republici Srpskoj uglavnom se ćutalo.

Sladojević za Srpskainfo tvrdi da ne zna za scenu s guslama.

– Ako je tako, to bi se već moglo podvesti pod govor mržnje. Međutim, ne znam, bilo je mnogo ljudi, više od 600 ravnogoraca. Ne mogu sad da komentarišem ono što nisam vidio. Ali, gusle i crkva su nas sačuvali kroz vijekove, a Drina je bila najkrvavija od srpske krvi. Samo neka se sjete pokolja u Brodu i Jure Francetića i strašne tragedije na Romaniji. Da vidimo gdje su srpska stratišta, a gdje su to stratišta koja su Srbi počinili. Bilo je zločina, tu se slažem, ali Srbi ni posljednji rat nisu poveli, nego ovi koji sada blate nas ravnogorce, a isto misle svim Srbima – tvrdi Sladojević.

Upitan za ratne zločine četničkog pokreta u Drugom svjestkom ratu, Sladojević odgovara da je zločina bilo, ali…

– Bilo je samovolje komandanata, ali Čiča ih je smjenjivao i strijeljao. Po Čičinoj naredbi je major Velimir Prilepić strijeljao četničkog vojvodu Kostu Pećanca jer je kolaborirao s Nijemcima. Ne postoji rat u kome nema zločina, ali zato postoje razni sudovi i institucije koje se time bave – tvrdi Sladojević.

Kada je riječ o posljednjem redovnom okupljanju sljedbenika četničkog pokreta, Sladojević kaže da je ono bilo u manastirskoj porti i da nema nikakve veze s „pisanijama iz Federacije“.

– Na Ravnogorski pokret je hajka još od Broza i komunista do današnjih dana. Govora mržnje nije bilo, moju izjavu su mogli da čuju. Na našim skupovima nikada se ne dešavaju incidenti. Neko želi da nam uguši našu nacionalnu ideju, da nam ispere mozak, da ja postanem neki kosmopolita, evropejac ili nešto drugo. Ne mogu da budem ništa drugo nego ono što jesam. Nisam birao kako ću se roditi ni ko će me roditi. Ja sam Srbin, svoje volim, za svoje živim, za svoje sam spreman umrijeti, a tuđe i drugačije poštujem. Ljudi koji nisu spremni da prihvate druge i drugačije, da prihvate trenutno Srbe ravnogorce, to je njihov problem. Možda oni mrze i svoju mržnju podvaljuju nama. Mi, slava je bogu, ne mrzimo nikoga, brate moj, i poštujemo sve koji nas poštuju – poručuje Sladojević.

Tvrdi da nisu registrovani kao udruženje kod Ministarstva pravde BiH, već u institucijama na teritoriji Republike Srpske.

– Mi imamo svoju otadžbinu, svoje sudove, svoju Vladu, Skupštinu u Republici Srpskoj. Mi smo legalni i legitimni, registrovani smo u Sokocu 2004. Nemamo apanaže od države ni bilo koga. Guramo ruku u svoje džepove, od svoje djece otkidamo da naspemo gorivo, da ručamo i da se okupimo. Nismo ničiji već srpskog naroda – zaključuje Sladojević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.