Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

goran selak

Predsjednik SPS-a otkrio ko su osumnjičeni za napad na ustavni poredak BiH

selak

On je rekao da su, kako mu je rečeno u Tužilaštvu BiH, u predmetu “napad na ustavni poredak” osumnjičeni predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, predlagači Deklaracije o ustavnim principima i zaključaka, te poslanički klubovi i predsjednici političkih partija koji su učestvovali u njihovom kreiranju

Predsjednica i premijer Republike Srpske (RS), kao i drugi političari tog entiteta osumnjičeni su za napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine (BiH), izjavio je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH lider Socijalističke partije Srpske (SPS), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik SPS-a Goran Selak u ponedjeljak 20. decembra saslušan je u Tužilaštvu BiH u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine RS od 10. decembra. Na njoj su doneseni akti vezani za jednostrani prenos nadležnosti države BiH na entitet RS.

Selak je, novinarima nakon saslušanja, izjavio da su ga u Tužilaštvu BiH pitali da li je i njegova politička partija učestvovala u kreiranju akata koje je Narodna skupština RS usvojila 10. decembra.

“Ja ne vidim da je tu bio napad na ustavni poredak”, izjavio je Selak.

On je rekao da su, kako mu je rečeno u Tužilaštvu BiH, u predmetu “napad na ustavni poredak” osumnjičeni predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, predlagači Deklaracije o ustavnim principima i zaključaka, te poslanički klubovi i predsjednici političkih partija koji su učestvovali u njihovom kreiranju.

Iz Tužilaštva BiH nisu objavili ko su osumnjičeni u predmetu koji se, kako su ranije objavili, vodi protiv više osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela napad na ustavni poredak. Istraga se referiše na posebnu sjednicu Narodne skupštine RS u vezi sa odlukama o prenosu nadležnosti sa BiH na RS.

Skupština RS usvojila je 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tvrde da je riječ o „vraćanju“ nadležnosti.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić potvrdio je 17. decembra Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je dobio poziv iz Tužilaštva BiH da 21. decembra da izjavu u predmetu koji je formiran protiv osumnjičenih za krivično djelo “Napad na ustavni poredak”.

“Dobio sam poziv da u svojstvu svjedoka dam izjavu po pitanju narušavanja ustavog poretka. Kao odgovoran čovjek odzvat ću se pozivu, ali smatram da se radi o političkim igrama, a ne ozbiljnom pravosudnom provesu”, kazao je Nešić.

U pozivu koji je uručen predsjedniku ove opozicione partije, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, navedeno je da se pred Tužilaštvom vodi predmet protiv više osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela napada na ustavni poredak.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je za RSE da je poznato da Tužilaštvo postupa u navedenom predmetu“ te da ne može davati više informacija.

Tužilaštvo je ranije zatražilo informacije o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima kojeg je oktobru, na posebnoj sjednici, usvojila Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska (RS).

To je za RSE potvrdio 7. decembra potpredsjednik entitetskog parlamenta Deniš Šulić.

U Tužilaštvu BiH, na upit RSE 7. decembra su kratko odgovorili da je „u predmetu u kojem postupa, Tužilaštvo zatražilo od Narodne skupštine RS dostavljanje određenih informacija“.

Usvojenim Zakonom o lijekovima RS predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Osnivanje entitetske agencije za lijekove nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, kojim je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Od 2009. godine djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države.

Usvajanje Zakona o lijekovima RS, prva je nadležnost koja je prenesena sa nivoa BiH na RS nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio prenos niza nadležnosti sa države na entitet RS.