Potvrdio ministar

U HNK potpisan kolektivni ugovor za oblast osnovnog obrazovanja

hnk ugovor obrazovanje AA (1)

Izjednačili koeficijente za zaposlene u osnovnim i srednjim školama

Predstavnici sindikata učitelja i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisali su novi Kolektivni ugovor kojim se regulišu buduća prava radnika u osnovnom obrazovanju u ovom kantonu. Strane su saglasne da je današnji historijski dan za osnovno obrazovanje u HNK, a najvažnija stavka je ona kojom se izjednačavaju prava zaposlenih u osnovnom sa kolegama u srednjem obrazovanju, javlja Anadolu Agency.

“Uz veliku podršku premijera Nevenka Hercega i ministra Adnana Faladžića priveli smo kraju proces pregovaranja na način da smo izjednačili koeficijente za zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Na taj način smo otklonili malu diskriminaciju, i svi smo zadovoljni”, rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u osnovnom obrazovanju po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš zažalio je što u ovom trenutku upravo odlazi u penziju i povlači se sa funkcije predsjednika na kojoj se nalazi punih 20 godina.

“Sigurno je, kada bih ostao, da bih imao veliku podršku ovih ljudi ovdje. Ovo je historijski dan za osnovno obrazovanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Čekali smo i dočekali. Nema ljepšeg poklona za Božić i Novu godinu. Hvala, premijeru Hercegu i ministru Hadžoviću”, rekao je Lauš.

Plate zaposlenih u osnovnom obrazovanju u 2022. godini će biti veće za 100 KM u odnosu na dosadašnje, a u 2023. i za 200 KM.