Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ne poštuje Ustavni sud BiH

milan tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH, što je i pokazao danas kada se pojavio u Banja Luci, na ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske, piše bh. novinska agencija Patria.

Tegeltijino nepoštivanje Odluke Ustavnog suda BiH prvorazredni je skandal, nakon čega bi on trebao podnijeti ostavku ili biti smijenjen sa ove pozicije. U Banja Luci, ali i drugim gradovima u RS, danas se obilježava 9. januar ili Dan RS iako je Ustavni sud BiH prije nekoliko sedmica donio odluku da obilježavanje Dana RS, na način kako to rade vlasti u ovom dijelu zemlje, krši Ustav BiH.

Druga dva konstutivna naroda u BiH, Bošnjaci i Hrvati, protive se obilježavanju 9. januara, jer je to datum kada je 1992. godine krenulo sistemsko protjerivanje, pljačkanje, zatvaranje u logore i ubijanje Bošnjaka i Hrvata sa prostora BiH koji je danas označen kao Republika Srpska.

Iako mlad, Tegeltijina karijera u pravosudnim institucijama BiH od samo početka obilježena je skandalima. Na čelo VSTV-a došao je opterećen krivičnom prijavom, jer je kao predsjednik Osnovnogo suda u Banja Luci učestvovao u, prema svemu sudeći, nezakonitom oduzimanju imovine poduzetnika Dževada Haznadara. Tužilaštvo BiH već nekoliko godina istražuje ovaj slučaj. Do konačnog epiloga nije još došlo zahvaljujući čvrstim vezama Tegeltije i predsjednika RS-a Milorada Dodika.

I sam dolazak Tegeltije na čelo VSTV-a prije godinu dana popraćn je skandalom. Zbog krivične prijave koju je protiv njega podnio poduzetnik Haznadar, Tegeltija nije mogao biti ni izabran za predsjedavajućeg VSTV-a, pa je Glavni disciplinski tužilac VSTV-a Alben Murtezić krivotvorio dokumente, u kojima je sakrio prijavu protiv Tegeltije. Tužilaštvo BiH još uvijek istražuje i ovaj slučaj, piše Patria.