Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH će se “ponoviti” s limuzinom vrijednom 200.000 KM

BiH

predsjednistvo bih

Predsjedništvo BiH 1. jula raspisalo je Odluku o pokretanju postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača za nabavku motornog vozila za potrebe Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a rok za dostavljanje ponuda je 16. avgust, a kriterij za dodjelu ugovora bit će najniža cijena.

Novi automobil bit će plaćen 171.000 KM, a s PDV-om više od 200.000 KM. Prema informacijama koje ima Patria, automobil se kupuje za Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH.

Identičan scenarij vidjeli smo prošle godine kada je početkom oktobra raspisan tender za nabavku novog vozila. Kupljen je za potrebe Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH. I predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović vozi se u Audiju 8 čija je vrijednost 213.000 KM sa dodatnom opremom, piše bh. novinska agencija Patria.

Na prethodne kupovine nije reagirala Agencija za javne nabavke iako je prekršena odluka koju su u 2014. godini Vijeće ministara BiH donijelo je novi Pravilnik o službenim vozilima u državnim institucijama koji zabranjuje kupovinu vozila u državnim institucijama skupljih od 130.000 KM.

Prema usvojenim propisima, pravo na službeni automobil visoke klase u vrijednosti do 130.000 maraka imaju sva tri člana Predsjedništva BiH, a na limuzine čija je vrijednost do 100.000 maraka državni ministri, predsjednici Ustavnog suda BiH, Suda BiH i glavni državni tužilac.