BiH

Uz pomoć EU i SAD-a

Predsjedništvo BiH usaglasilo zajedničku izjavu povodom 25. godišnjice Dejtona

19/11/2020
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Ova izjava Predsjedništva BiH na kraju je usaglašena a pomogli su Sattler i Nelson

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici usvojio je usaglašenu izjavu povodom 25. Godišnjice Dejtonskog sporazuma. Podsjetimo, ova izjava usvojena je zahvaljujući angažmanu ambasadora EU i SAD-a Johanna Sattlera i Erica Nelsona

Njen sadržaj prenosimo u cijelosti:

Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredijeljenost za poštovanje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i Ustava Bosne i Hercegovine koji je njegov sastavni dio.

Predsjedništvo BiH izražava zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos uspostavljanju i očuvanju mira, kao i rekonstrukciji Bosne i Hercegovine.

Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini, svim njenim dijelovima, entitetima, Brčko distriktu BiH, kantonima, gradovima i općinama.

Predsjedništvo BiH pozdravlja napredak koje je od Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini do danas učinjen na poljima ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave i svim drugim oblastima.

Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, u skladu s međunarodnim pravom.

Predsjedništvo BiH smatra da u ovom vremenu pandemije neophodno unaprijediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa COVID – 19, kao i u pogledu migrantske krize.

Obaveza svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini jeste da pojačamo napore kako bismo osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno, uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

Danas je prilika da podsjetimo na obavezu da saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata.

Mi, članovi Predsjedništva BiH, potvrđujemo svoju opredijeljenost da stvaramo društvo po mjeri svih njegovih naroda i građana, a posebno mladih kojima želimo omogućiti ostanak i budućnost u njihovoj domovini”, stoji u izjavi.

Nakon sjednice, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na konferenciji za medije kazao da zajednička izjava ima 11 tačaka u kojima se, pored ostalog, kaže da treba graditi stabilnu BiH i poštovati podjednako prava svih naroda u BiH, ali i izražava poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata.

Akcent zajedničke izjave, kazao je Džaferović, je na razvoju i jačanju BiH u miru, stabilnosti, izgradnji međusobnog poštivanja, razumijevanju i uvažavanju svih naroda i građana iz svih dijelova BiH, sa posebnim fokusom na buduće generacije, na mlade.

– To treba da bude budućnost BiH, izgradnja u miru, stabilnost, njeni integracijski procesi, međusobno uvažavanje, razumijevanje i poštivanje, mladi ljudi koji trebaju da imaju svoju šansu, da ostaju u BiH, imaju posao, osnivaju svoje porodice i grade svoju budućnost u našoj domovini – naglasio je Džaferović.

Komentari

Autor: A. D. / Fokus

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.