Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo SDA osudilo napad na premijera Srbije u Potočarima

BiH

izetbegovic zukic sda

Predsjedništvo SDA održalo je večeras sjednicu na kojoj je doneseno pet zaključaka.

Zaključci Predsjedništva SDA:

1. Predsjedništvo SDA očekuje da se što prije definira reformska agenda, te da se počne provođenje neophodnih reformi i omogući podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU. Pozivamo sve političke stranke potpisnice Izjave Predsjedništva BiH o novom pristupu EU da, bez obzira da li su pozicija ili opozicija, podrže realizaciju potpisane Izjave.

2. Predsjedništvo SDA, na danas održanoj sjednici, najoštrije je osudilo napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića koji se desio nakon komemoracije žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Potočarima. Oni koji su izazvali ovaj incident nisu napali samo premijera Vučića, nego su oskrnavili sami čin dženaze i osramotili Bošnjake koji su u svojoj tradiciji uvijek njegovali gostoprimstvo. Zahtijevamo od nadležnih organa da provedu hitnu i efikasnu istragu koja će rezultirati otkrivanjem istine o počiniocima, te utvrditi eventualne sigurnosne propuste. Ovakvi postupci pojedinaca ne smiju utjecati na proces suočavanja sa istinom, kao ni dodatno otežati pomirenje ,suživot i toleranciju među narodima u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Predsjedništvo SDA s indignacijom odbacuje neutemeljene tvrdnje obavještajnih struktura i pojedinih medija u Srbiji o napadu na premijera Vučića u Srebrenici. Najviši državni organi ,kao i sama SDA,najoštrije su osudili napad na Vučića i uputili izvinjenje srbijanskom premijeru. Zabrinjava činjenica da se ovaj napad koristi za objavljivanje izmišljenih konstrukcija koje dodatno kompliciraju odnose ne samo dviju zemalja,nego i naroda u BiH.

3. Predsjedništvo SDA smatra da su Ujedinjeni narodi, zahvaljujući vetu Rusije, još jedanput izdali BiH i Srebrenicu. Ocjenjujemo sramnom činjenicu neusvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici. Šokantno djeluje da institucija čiji je sud osudio genocid odbija donijeti odluku o osudi genocida. Očigledno je da se nešto mora promijeniti u funkcioniranju Ujedinjenih naroda kada su u pitanju krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom. Inače, postojanje UN u budućnosti će imati sve manje smisla.

4. Predsjedništvo SDA ponovo je upozorilo da najavljeni referendum predsjednika RS Milorada Dodika o Sudu i Tužilaštvu BiH predstavlja opasnu aktivnost koja Bosnu i Hercegovinu može odvesti u destabilizaciju.Pozivamo predsjednika RS Milorada Dodika da povuče svoj prijedlog, a Narodnu skupštinu RS da ne donosi odluku o referendumu.Sud i Tužilaštvo BiH su institucije koje su u nadležnosti države,a ne entiteta i svako zadiranje entiteta u kompetencije države predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko dođe u pitanje Dejtonski sporazum onda će se prvo dovesti u pitanje postojanje onoga što je nastalo u Dejtonu,a to su entiteti. Međunarodna zajednica mora reagirati u skladu s obavezama iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovo zaustaviti na samom početku i onemogućiti da Skupština RS donese bilo kakvu odluku o referendumu. Također, pozivamo agencije za provođenje zakona,Tužilaštvo i Sud BiH da pomno prate razvoj događaja, te da blagovremeno reagiraju kako bi se zaštitio ustavnopravni poredak BiH.

5. Predsjedništvo SDA prihvatilo je zaključke Savjeta načelnika-kandidata SDA kojima se, između ostalog, članovi Koordinacionog tima Savjeta zadužuju da u što skorijem roku, definiraju projekte općinskih načelnika s ciljem njihovog uključivanja u procese poticaja ekonomskog razvoja i zapošljavanja. Cilj ovih projekata je omogućiti zapošljavanje,poboljšati standard i promijeniti socio-ekonomsko stanje u Bosni i Hercegovini.