Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo SDP-a podržava dogovor sindikata i poslodavaca o visini minimalne plaće 

predsjednistvo sdp bih12

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH osudilo je Vladino nezakonito blokiranje dogovora koji su postigli Savez samostalnih sindikata i Udruženje poslodavaca FBiH u vezi novog Opšteg kolektivnog ugovora za područje FBiH, saopćeno je iz SDP BIH.

– SDP BiH posebno daje podršku dogovoru Saveza samostalnih sindikata i Udruženja poslodavaca FBiH o visini minimalne plaće od 406 KM i svim zakonskim sredstvima će se boriti da ovaj dogovor zaživi, jer je to u najboljem interesu građana i radnika FBiH.

Poražavajuće je da je federalnom premijeru Fadilu Novaliću dizanje minimalne plaće za više od tri posto društveno opasno, pogotovo jer je u svojim medijskim istupima iz jula prošle godine obećavao da će Vlada nastojati da dođe do povećanja minimalne plate u FBiH na 450 do 500 KM.

Članovi Predsjedništva smatraju da je Vlada FBiH ovakvim ponašanjem pokazala ogromnu slabost, jer nije imala hrabrosti pristupiti otvorenom dijalogu sa socijalnim partnerima, kako bi se iznašlo najbolje rješenje, nego svojim ponašanjem stvara pravni haos i navodi javnost na pogrešne zaključke.

Osuđene su i najave o, eventualnom, zatvaranju Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu, jer sa ovim potezom SDA i njeni politički saveznici direktno rade protiv interesa građana. Nije sporno da do racionalizacije u zdravstvu Federacije BiH treba doći, ali žrtva te racionalizacije nikako ne smije biti Opća bolnica u Sarajevu i hiljade njenih pacijenata.

Nove najave održavanja referenduma o radu Suda BiH i izjave Milorada Dodika o tome kako je RS država, dok BiH to nije, članovi Predsjedništva su ocijenili bahatim i bez ikakvog pokrića, te su pozvali Ured Visokog predstavnika da, napokon, primjereno sankcionišu sve izjave koje direktno podrivaju ustavnopravni poredak naše zemlje.

Na sjednici Predsjedništva najavljen je i nastavak aktivnosti na promociji projekta „Naš odgovor“, sa najavom posjetama Jablanici, Stocu, Čapljini, Mostaru, Konjicu, Travniku, Bugojnu, Jajcu, Donjem i Gornjem Vakufu, Bratuncu, Modriči, Banjoj Luci, Doboju, Tesliću i ostalim gradovima u BiH, stoji u saopćenju SDP BiH.