Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasprodat prvi tiraž Hitlerovog “Mein Kampfa”

mein-kampf111

Prvi tiraž knjige Adolfa Hitlera “Mein Kampf”, štampan u 4.000 primjeraka u Njemačkoj, već je rasprodat, a na tržištu se traži još 15.000 primjeraka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njemački Institut za savremenu historiju iz Minhena izdao je kontroverznu knjigu nacističkog lidera, prvi put od Drugog svjetskog rata.

Prvi put nakon 70 godina “Mein Kampf” (Moja borba) nacistički manifest Adolfa Hitlera je 8. januara 2016. pušten u prodaju u Njemačkoj.

Ponovno štampanje i izdavanje antisemitske knjige zabranjeno je nakon Drugog svjetskog rata od regionalne bavarske vlade u čijem vlasništvu su autorska prava. Sa 1. januarom 2016. autorsko pravo je isteklo te je Institut za savremenu istoriju u Minhenu odlučio objaviti novo izdanje “Mein Kampf”.

Nova anotirana verzija, sa hiljadama nota akademika, ima za cilj da pokaže da je “Mein Kampf” loše napisan, a ne moćan i zavodljiv. Mnoge jevrejske grupe su pozdravile ovu publikaciju, istakavši da je važno da postoji kritičko izdanje kako bi pomoglo objasniti holokaust. Na novom izdanju radilo se od 2009. godine.

Prvo izdanje “Mein Kampfa” štampano je 1925. godine, osam godina prije nego što je Hitler došao na vlast. Do 1945. u Njemačkoj je objavljeno oko 12,4 miliona kopija, a pojedini primjerci se i danas mogu pronaći u akademskim bibliotekama. Nakon što je nacistička Njemačka poražena, savezničke snage su autorska prava predale Bavarskoj. Knjiga je kombinacija autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta.