Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo SDPBiH poziva bh.građane na bojkot neustavnog referenduma

sdp predsjednistvo775

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH poziva građane Bosne i Hercegovine da ne učestvuju u neustavnom referendumu na području entiteta Republike Srpske.

Predsjedništvo SDPBiH je ocijenilo da svaka podrška tom, kako se navodi u saopćenju te stranke, antiustavnom pothvatu doprinosi urušavanju pravnog poretka države BiH i ugrožavanju svih njenih građana.

Predsjedništvo SDPBiH pozvao je sve javne dužnosnike da uskrate svoju podršku protuustavnom referendumu te da se suzdrže od učešća u njegovoj organizaciji.

– Ovo se posebno odnosi na zvaničnike koji obavljaju dužnosti u institucijama BiH, koji su položili zakletvu da će štititi Ustav BiH i ustavni poredak države – ističe se u saopćenju.

Predsjedništvo SDPBiH upozorava da svaki doprinos ili sudjelovanje u pripremi i provedbi neustavnog referenduma predstavlja krivično djelo.

Smatra da su “za novonastalu krizu sistema i urušavanje društvenog poretka odgovorne nacionalističke stranke koje ustrajno ignorišu i krše presude najviših domaćih i međunarodnih pravosudnih instanci i teže konačnoj podjeli BiH po etničkoj osnovi”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDPBiH.