BiH

Formiranje vlasti

Predsjedništvo u utorak o mandataru i ANP-u

13/08/2019

Na sjednici Predstavničkog doma PS BiH, shodno manifestovanoj većini prema današnjem sporazumu koji su potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a, trebalo bi se izabrati novo Vijeće ministara BiH

Sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj bi kolektivno vodstvo države trebalo raspravljati o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH te ANP-u, biće zakazana za 20. avgust, potvrdio je za N1 Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a potpisali su prije osam dana Sporazum o formiranju Vijeća ministara. Predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH, a odluka o imenovanju se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje. To bi, prema ranijim najavama, trebao biti Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

Inače, nakon što Predsjedništvo BiH predloži kandidata, prema zakonskoj proceduri, uslijedit će sigurnosne provjere od strane nadležnih institucija i policijskih agencija, prije svega CIK-a i SIPE.

Nakon dobijanja stava sigurnosnih agencija, počinje teći rok od 20 dana da Predstavnički dom PS BiH imenuje komisiju u saradnji sa Predsjedništvom BiH za izbor predsjedavajućeg, odnosno kasnije i cijelog saziva Vijeća ministara BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i odmah traži od Predstavničkog doma potvrdu imenovanja, u roku od 35 dana.

Na sjednici Predstavničkog doma PS BiH, shodno manifestovanoj većini prema današnjem sporazumu koji su potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a, trebalo bi se izabrati novo Vijeće ministara BiH.

Podsjetimo, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, naveo je kako je spreman na scenario da vlast bude formirana i da će u tom slučaju ”pokušati neku vrstu reforme”.

“Ja sam spreman da poštujem ovaj sporazum, da uđemo u Savjet ministara, da radimo na evropskim integracijama, da sarađujemo sa NATO-om na ovim pitanjima, čuvamo mir zajedno… Ako traže 50 ljudi za Avganistan, da kažemo da ima nekih koji hoće da zarade pet hiljada dolara mjesečno, pa da idu… Ali, izvinite, više neće moći da dolaze u škole, da pričaju kako NATO nema alternativu”, istakao je Dodik u razgovoru za Tanjug koji prenosi SRNA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.