Sjednica VSTV

Predstavljanje USAID-ovog projekta “Pravosuđe protiv korupcije”

VSTV

Planirano je da se članovi VSTV-a očituju u vezi s Nacrtom Strategije za borbu protiv korupcije 2020-2024., kao i u kontekstu ažuriranja podataka o predmetima visokog nivoa korupcije i organiziranog kriminala

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je redovnu sjednicu za 27. i 28. novembar, na kojoj bi trebale biti razmatrane informacije o finalizaciji Programa rada VSTV-a za 2020. godinu i Prijedlogu sadržaja i strukture Godišnjeg izvještaja Vijeća za 2019., te metodologija izrade reformskog programa.

Kako je prijedlogom dnevnog reda predviđeno, na sjednici će, između ostalog, biti predstavljen USAID-ov projekt „Pravosuđe protiv korupcije“, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Također, planirano je da se članovi VSTV-a očituju u vezi s Nacrtom Strategije za borbu protiv korupcije 2020-2024., kao i u kontekstu ažuriranja podataka o predmetima visokog nivoa korupcije i organiziranog kriminala.

U sklopu seta mjera u borbi protiv korupcije trebao bi biti razmatran i Nacrt smjernica za donošenje obavezujućeg uputstva o dodatnim kriterijima za zaključivanje sporazuma o priznanju krivice u predmetima korupcije, organiziranog kriminala i u drugim vrstama predmeta.

Na dnevnom redu su i Nacrt zakona o dopunama Zakona o prekršajima BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH.

Na sjednici VSTV-a BiH trebalo bi, također, biti razmatrano pitanje podobnosti kandidata za obavljanje pravosudne funkcije u okviru pozitivnog zakonskog okvira, te donesen određeni broj odluka o prestanku, ili produženju mandata, te imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u BiH.