Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanska ambasada

Predstavljen program Chevening stipendija za jednogodišnji master studij u UK

program Chevening stipendija

Proces podnošenja prijava za Chevening stipendije za akademsku 2020/2021. godinu počeo je i trajat će do 5. novembra.

Chevening stipendije za jednogodišnji master studij u Ujedinjenom Kraljevstvu predstavljene su sadašnjim i budućim aplikantima iz Bosne i Hercegovine u organizaciji Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field i organizatori naglasili su da ovaj program ne treba gledati samo u formi akademskih stipendija jer on nudi mnogo više i za vrijeme studija i po povratku stipendista u zemlje porijekla. Između ostalog, korisnici postaju dio globalne zajednice s kontaktima s ljudima iz svijeta.

Chevening stipendije dodjeljuje vlada Ujedinjenog Kraljevstva studentima iz cijelog svijeta koji žele studirati na visokoobrazovnim ustanovama Velike Britanije.

Namijenjene su najperspektivnijim budućim liderima koji će, prema osnovnoj zamisli, donijeti promjene i iskoristiti stečeno znanje i ekspertizu u njihovim odabranim oblastima kako bi doprinijeli napretku i razvoju vlastite države.

Program postoji od 1983. godine, a stipendisti su iz 160 zemalja svijeta.

Od 1996. program Chevening stipendije dostupan je i studentima iz Bosne i Hercegovine, odakle je više od 200 stipendista učestvovalo u ovom programu.

Proces podnošenja prijava za Chevening stipendije za akademsku 2020/2021. godinu počeo je i trajat će do 5. novembra.

Aplikacije podnose državljani BiH s dvije godine radnog iskustva, u šta se ubraja i stažiranje te volontiranje.

U periodu mart-april slijede intevjui s odabranim potencijalnim korisnicima stipendija, a osim dokaza o upisu na odabrani studij, podnosi se i dokaz o položenom testu, provjeri znanja engleskog jezika koju vrše odgovarajuće institucije.

Chevening stipendija može pokriti sve životne troškove korisnika za vrijeme studija, rečeno je danas prilikom predstavljanja ovog programa.