Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljeni i gosti

Predstavljen program obilježavanja 40. godišnjice ZOI 1984. u Sarajevu

zoi karic
FOTO: Fena

Predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović predstavio je pogram manifestacije, koji će se odvijati od 8. do 19. februara ove godine.

Odbor za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu danas je na pres-konferenciji predstavio program godišnjice ZOI, koji će biti održan u februaru, u skladu sa sporazumom o međusobnim pravima i obavezama Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Olimpijskog komiteta BiH (OKBIH) i Grada Sarajeva.

Karić: 40 godina ZOI čiji duh živi i danas u gradu

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić kazala je da sve Sarajke i Sarajlije, Bosanci i Hercegovci “imaju poseban razlog da danas budu ponosni na 40 godina olimpizma, 40 godina ZOI čiji duh živi i danas u gradu, ali i svi gosti grada koji su imali priliku dođu u Sarajevo i budu dijelom te fantastične priče”.

– Ponosni smo što pripadamo porodici olimpijskih gradova. I danas na ZOI svi imamo samo najljepša sjećanja. Želimo da ponovo osjetimo olimpijski duh, želimo da ova godišnjica obilježavanja bude bogata kako sportskim, tako i kulturnim događajima. Želimo da svi zajedno kreiramo pozitivnu priču koju ćemo opet iz Sarajeva poslati u svijet. Danas iz Sarajeva šaljemo poruku zajedništva, poruku ljepote. Sarajevo je bilo centar svijeta i Sarajevo će opet 2024. obilježavanjem 40. godišnjica ZOI pokazati da je i dalje srce Evrope i centar svijeta. I ove godine kroz obilježavanje 40. godišnjice promicaćemo civizacijske i olimpijske vrijednosti, solidarnost i zajedništvo sve za dobrobit sporta i mira. Pripremili smo bogat sportski i kulturni program, čiji će sadržaji biti kavlitetni –  kazala  je Karić.

Predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović predstavio je pogram manifestacije, koji će se odvijati od 8. do 19. februara ove godine.

Najavio je da će godišnjici obilježavanja ZOI prisustvovati brojni dobitnici olimijskih medalja među kojima Jure Franko, osvajač prve srebrene madalje za tadašnju Jugoslaviju, legendarni britanski par u umjetničkom klizanju  Jayne Torvill –  Christopher Dean, zatim visoki zaničnici MOK-a, EOC-a, predstavnici pobratimskih gradova, pedstavnici svih nivoa vlasti u BiH, kao drugi brojni gosti i turisti. 

– Podržali smo moge sportske manifastacije koje su u svjetskim takmičarskim kalendarima, sa mnoštvom događaja u svrhu etabliranja Sarajeva kao aktivne destinacije, olimpijskog pokreta, u svrhu doprinosa razvoja vrhunskog sporta u BiH i Sarajevu. Takmičenja će se održavati na oliimpijskim borilištima na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima, Skendariji i drugim gradskim destinacijama. Također smo pripremili bogat kulturni i umjetnički program. Planiramo da ne samo ovaj ferbuar, kada obilježavamo 40 godina, već svake godine februar bude olimpijski mjesec sa mnoštvom sportskih i kulturnih sadržaja – kazao je Ademović.

Po njegovim riječima Grad Sarajevo podržao je strukovne sportske saveze u zimskim sportovima u organizaciji domaćih i međunarodnih takmičenja u skijaškom trčanju, alpskom skijanju, biatlonu, snowboradu, umjetničkom i brzom klizanju i hokeju.

Također u suorganizaciji sa OKBiH, Ademović je najavio održavanje svečane akademije na koju će pozvati predstavnike MOK-a, EOC-a, kao i sve dobitnike medalja iz 1984. godine.

Poziv autoritetima MOK-a i EOC-a

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo kazao je da je OK BiH pozvao autoritete MOK-a i EOC-a, koji su se zadovoljstvom odazvali.

– Isto tako pozvali smo predsjednike olimpijskih komiteta iz zemlja ex Jugoslavije da sa nama budu zajedno. Ta nam prilika daje mogućnost da se međunarodni autoriteti susretni sa našim političarima i razgovaraju o iznimno važnom projektu za budućnost – Youth Olympic Games Sarajevo 2032. godine – kazao je Rađo.

Generalni sekretar Organizacionog odbora 14. ZOI 1984. Ahmed Karabegović kazao je da je imao sreću da bude u grupi ljudi koji su pokrenuli ideju organizacije olimpijskih igara i svega što su ZOI postigle.

– Čini me veoma sretnim da se prvi put od organzacije OI ovako ozbiljno pristupilo obilježavanju godišnjice ZOI. Mislim da ZOI koje su Sarajevo pretvorile u jedan moderan, evropski grad, grad mladosti, kuture i prijateljstva, da sve što će biti obilježeno u februaru biti jedno vraćanje Sarajeva ka olimpijskoj ideji, ugledu koji imao i te 1984. godine – kazao je Karabegović.