Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen završetak druge faze projekta “4D virtuelna prezentacija Bijele tabije”

BiH

bijela tabija (3)

U Muzeju Sarajeva – Brusa bezistan predstavljen je završetak druge faze projekta “4D virtuelna prezentacija Bijele tabije”, jedne od najimpresivnijih i najvažnijih historijskih lokacija u Sarajevu.

4D virtuelna prezentacija Bijele tabije ima za cilj da predstavi historijski razvoj ovog objekta kroz kombinaciju digitalnih priča i interaktivnih 3D modela Tabije u različitim vremenskim periodima. Ovi modeli sadrže digitalizirane arheološke nalaze i njihove 3D rekonstrukcije. Trenutno je završena druga faza projekta. Kreirano je šest 3D modela pretpostavljenog izgleda Tabije i to: jedan iz srednjevjekovnog perioda, tri iz osmanskog i dva iz austrougarskog perioda.

bijela tabija (2)

“Ideja je da se taj vrijedni objekat kulturnog naslijeđa predstavi javnosti putem digitalnih tehnologija. Naš konsultant, arheolog Adnan Muftarević, koji je vodio iskopavanja na Tabiji, rekao nam je kako se taj objekat kroz vrijeme razvijao i da postoji jako puno ostataka koji su pronađeni iz tri vremenska perioda, srednjovjekovnog, otomanskog i austrougarskog”, kazala je koordinator projekta Selma Rizvić.

Digitalizirani su odabrani arheološki nalazi sa lokaliteta, koji su dio zbirke Muzeja Sarajeva i kreirane virtuelne rekonstrukcije tih predmeta. Završeni su i scenariji za digitalne priče.

bijela tabija (4)

U sljedećoj fazi bit će urađena produkcija digitalnih priča o Bijeloj tabiji kroz historiju, te o legendama, događajima i ličnostima vezanim za nju. Kreirani 3D modeli će biti prikazati na internetu u interaktivnoj formi, tako da se će posjetioci moći kroz njih kretati kao u kompjuterskoj igri. Rekonstruisani arheološki nalazi će biti ubačeni u ta interaktivna okruženja, kako bi posjetioci mogli saznati koji je bio njihov kontekst. U okruženjima će biti moguće pogledati i digitalne priče o pojedinim važnim događajima i ličnostima vezanim za Tabiju.

Projekat će se nastaviti kad bude obezbijeđena potrebna finansijska podrška. Prve dvije faze su realizirane uz podršku BH telecoma.

bijela tabija (5)

“Najbolji način da se sve to predstavi javnosti je putem digitalnih tehnologija odnosno putem virtuelnih modela tih svih faza u razvoju objekta Bijele tabije. Odlučili smo da napravimo kombinaciju između virtuelnih modela koji su interaktivni i digitalnih priča za koje nam je scenarij napisao Fatmir Alispahić, a koje ćemo iskombinirati sa modelima na način da gledalac i steklne neki uvid u kontekst cijelog objekta, za šta je služio i gdje se nalazio”, istakla je Rizvić.

Napomenula je da će se na taj način saznati i kako se objekat mijenjao kroz historiju ali će saznati i nešto o eksponatima koji su pronađeni, a danas se nalaze u Muzeju Sarajeva, ostaci vojnih uniformi, metaka, muškog nakita…

Selma Rizvić

Selma Rizvić

Utvrđenje poznato pod nazivom “Bijela tabija” predstavlja jednu od najimpresivnijih i najvažnijih historijskih lokacija u Sarajevu. Nalazi se na jugoistočnim ivicama nekadašnjeg starog grada, sa pogledom na dolinu Miljacke. Tokom historije imalo je važnu stratešku poziciju. Dio je odbrambenih zidina grada koje su ga nekad okruživale, a sada okružuju gradsko naselje Vratnik.

Stručni konsultant Adnan Muftarević kazao je da je Bijela tabija jedan od značajnijih arheoloških lokaliteta u BiH i veoma je značajna kockica u popunjavanju historijskog mozaika historije Sarajeva.

Adnan Muftarević

Adnan Muftarević

“Prilikom arheoloških istraživanja pronašli smo ostatke srednjevjekovne utvrde i razne periode, od osmanskog do austrougarskog doba. Kao stručni konsultant, prilikom ovakvog projekta, pomogao sam u rasvjetljavanju historije objekata i njihovog pravog identiteta. Ovo je jedna od faza na kojima će se raditi jer je Bijela tabija jedan veoma kompleksan lokalitet”, istakao je Muftarević.

Muamer Šehović, v.d. direktor Muzeja Grada

Muamer Šehović, v.d. direktor Muzeja Grada

Muamer Šehović, v.d. direktor Muzeja Grada kazao je da je danas upriličena prezentacija ili tačnije digitalizacija značajnog projekta Bijela tabija.

“Rađeni su tragovi materijalne i nematerijalne kulture, arheoloških radova koji su urađeni na lokalitetu Bijele tabije”, pojasnio je Šehović.