Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Kvinna till Kvinna"

Predstavljene “nevidljive žene u NVO i udruženjima u Mostaru”

nvo zene mostar1

Organizatori ističu kako su žene iz Mostara koje su imale izuzetne uspjehe na polju NVO sektora danas skoro pa zaboravljene te da su zvanični podaci o njihovom radu oskudni

“Nevidljive žene u nevladinim organizacijama i udruženjima u Mostaru” naziv je panel diskusije koja je održana u utorak u Mostaru u organizaciji Inicijative građanki i građana Mostara.

Organizatori ističu kako su žene iz Mostara koje su imale izuzetne uspjehe na polju NVO sektora danas skoro pa zaboravljene te da su zvanični podaci o njihovom radu oskudni.

– Kroz projekt “Nevidljive žene” nastojimo prezentirati žene koje su napravile određene pomake u našem društvu, a danas su u potpusnosti zaboravljene. Neke od takvih žena su žene iz nevladinih organizacija i udruženja, a primjer su osnivačica Udruženja “Žena BiH” Mostar Azra Hasanbegović i predsjednica mostarske Udruge “Vedri osmjeh” Danijela Kegelj, koje su i večerašnje panelistice – kazala je glasnogovornica Inicijative građanki i građana Mostara Selma Dandić.

Ističe kako su projekt pokrenuli kako bi žene koje su kroz zadnjih desetak godina napravile određene pomake prezentirali široj javnosti, ali i napravili poveznicu sa ženama iz historije koje su slične promjene u društvu radile prije nekih pedeset do stotinu godina.

Dandić dodaje kako će Inicijativa građanki i građana Mostara biti organizator ukupno devet panel diskusija na kojima će prezentirati žene iz prošlosti Mostara iz određenih oblasti, odnosno određenih zanimanja.

– Tako smo predstavili žene iz arhitekture, slikarstva, teatarske umjetnosti, a u narednom periodu nastojat ćemo prezentirati žene iz oblasti obrazovanja i zdravstva – naglasila je Dandić.

Navedeni projekt, kako je dodala, finansira organizacija “Kvinna till Kvinna”.