"sup"

U Sarajevu predstavljeno Slovensko udruženje privrednika u BiH

sup

Pored ostalih, prisutnima se obratio Jure Peljhan, član Uprave NLB Banke i predsjednik Slovenskog udruženja privrednika u BiH, istaknuvši kako mu je izuzetno drago što je u prilici predstaviti ovo udruženje prvim članovima i svim zvanicama

U Ambasadi Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je predstavljeno Slovensko udruženje privrednika u BiH.

Ambasada je povodom osnivanja Slovenskog udruženja privrednika u BiH upriličila i prijem pod pokroviteljstvom ambasadora Slovenije u BiH Damijana Sedara i Dejana Židana, državnog tajnika Ministarstva privrede, razvoja i tehnologije Republike Slovenije.

Na prijemu su predstavljeni ciljevi i aktivnosti Slovenskog udruženja privrednika u BiH, uz prigodan kulturni program.

Kako je tom prilikom rečeno, cilj Udruženja jeste osnaživanje privrednih tokova u Bosni i Hercegovini i doprinos boljoj i efikasnijoj saradnji između pravnih subjekata iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Pored ostalih, prisutnima se obratio Jure Peljhan, član Uprave NLB Banke i predsjednik Slovenskog udruženja privrednika u BiH, istaknuvši kako mu je izuzetno drago što je u prilici predstaviti ovo udruženje prvim članovima i svim zvanicama.

– Udruženje će nastojati djelovati na području ostvarivanja zajedničkih poslovnih interesa i razvoja investicionih mogućnosti kompanija u BiH i R Sloveniji, kao i na dodatnoj podršci za organizaciju stručnih predavanja, seminara i savjetovanja iz oblasti tržišne ekonomije i komplementarnih disciplina – kazao je Pehljan.

Istovremeno, pozvao je sve zainteresovane kompanije, ali i fizička lica koja mogu doprinijeti ciljevima Udruženja, da se pridruže misiji unapređenja privrednih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije.

Ambasador Damijan Sedar je naglasio potporu Ambasade i Vlade R Slovenije Slovenskom udruženju privrednika u Bosni i Hercegovini.

– Republika Slovenija na svim razinama pruža snažnu podršku kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Slovenija i Bosna i Hercegovina 1. oktobra obilježavaju 30. godišnjicu sklapanja diplomatskih odnosa i ponovno osnivanje Udruženja privrednika je samo svjedok odlične suradnje, prijateljskih odnosa i novih potencijala za privrednu suradnju – poručio je Sedar.

Također, najavljeni su ovakvi i slični događaji i u ostalim većim gradovima Bosne i Hercegovine koji će promovirati rad i ciljeve Udruženja, te umrežavanje članova.

Prijemu je prisustvovalo više od 30 predstavnika kompanija koji imaju zajedničke interese sa Slovenskim udruženjem privrednika u Bosni i Hercegovini, kao i brojne zvanice i mediji, saopćili su organizatori.