Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljeno izdanje Pejanovićeve knjige na engleskom jeziku

promocija – pejnovic

Knjiga prof. dr. Mirka Pejanovića „Ogledi o državnosti i političkom razvoju Bosne i Hercegovine“, koja je objavljena prije tri godine, prevedena je na engleski jezik i večeras je u Ambasadi Austrije u Sarajevu promovirano to izdanje.

Pokrovitelj je bio austrijski ambasador u BiH Martin Pammer, a promociji su prisustvovali predstavnici bosanskohercegovačkih institucija i međunarodne zajednice, diplomate, akademici, univezitetski profesori i druge zvanice.

Ambasador Pammer je Pejanovićevu knjigu predstavio kao važan naučni rad koji razmatra noviju, ali i dalju istoriju BiH, od 1878. godine naovamo.

Taj pregled Pejanović daje u različitim fazama, s naglaskom na ustavnom uređenju zemlje, pa je, po Pammerovoj ocjeni, veoma važno štivo za studente, naučnike i predstavnike međunarodne zajednice.

Autor je kazao da ga je na objavu engleskog jezičkog izdanja ponukao jedan zvaničnik međunarodne zajednice u BiH upitavši ga zašto njegova znanja i poglede ne bi približio i međunarodnim predstavnicima koji nisu dovoljno upućeni u kontekst političkog razvoja Bosne i Hercegovine, posebno iz daljeg perioda.

Knjiga sadrži tri cjeline, prvu o društveno-istorijskom razvoju BiH od obnove državnosti do 1992. godine. Tu su elaborirane odluke ZAVNOBiH-a, razvoj od 1945. godine, uvođenje višepartijskog sistema 1990. i provođenje referenduma o nezavisnosti.

Druga cjelina je, po autorovim riječima, ono što je uslijedilo nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, pri čemu je akcent na reformama međunarodne zajednice koje su doprinijele miru i trasiranju procesa koji bi u budućnosti trebalo da vode željenom pridruživanju zemlje evropskim integracijama: ustanovljenje jedinstvenih oružanih snaga zemlje, državne granične službe, sigurnosnih i drugih institucija.

Politički razoj zemlje nakon Dejtona ima mnogo protivrječnosti i pored reformi, s dvjema permanentnim krizama – ekonomskom i krizom upravljanja, kazao je Pejanović. Nezavidno stanje u vidu pola miliona nezaposlenih, gotovo pola miliona penzionera, trećine stanovništva koja živi ispod granice siromaštva, odliva pameti, izražene korupcije, može se ipak mijenjati, i to približavanjem države Evropskoj uniji, njegov je stav.

Treća cjelina u knjizi je period nakon 2015. godine, a po riječima jednog od večerašnjih promotora, profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asima Mujkića, Pejanović tu izlaz za Bosnu i Hercegovinu vidi upravo u njenoj bržoj evropskoj integraciji kao najsigurnijem osloncu za transformaciju u demokratsko društvo.

U tom kontesktu autor zagovara široku koaliciju parlamentarnih stranaka za evropsku državu BiH i ojačanu medijaciju institucija Evropske unije u provođenju reformi, navedeno je iz Austrijske ambasade.

O Pejanovićevoj knjizi kao mogućnosti za širu spoznaju o protivrječnostima i dosezima društveno-ekonomskog i političkog razvoja multikulturne i multietničke države BiH, govorio je na promociji i šef Misije OSCE- u BiH Jonathan Moore.