Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede SAD-a i ministar Dedić razgovarali o uzgoju šljive

BiH

Sastanak ministra Dedića sa gđom Lindom Eilks, predstavnicom američkog ministarstva poljoprivrede

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA), gđa Linda Eilks boravila je danas u posjeti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Gđa Eilks je između ostalog upoznala ministra mr. sci. Šemsudina Dedića da Američko ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu a uz potporu projekta FARMA, namjerava podići ogledni zasad sadnica sorte šljive “HoneySweet”, otporne na virus šarke, koju je proizvela Američka služba za istraživanja u poljoprivredi (ARS) u saradnji sa francuskim institutom INRA, napominjući također da su se ogledi ove sorte uspješno izvršili u nekoliko zemalja Evropske unije.

Ministar Dedić se zahvalio na podršci i zanimanju američkog ministarstva poljoprivrede generalno za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji. Istakao je da Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju uzgoja šljive zahvaljujući veoma povoljnim agro-ekološkim uslovima te da posjeduje sve ključne konkurentske prednosti koje se prvenstveno ogledaju u dobroj kvaliteti šljive, niskim troškovima proizvodnje, širokom spektru proizvoda od šljiva, mogućnostima izvoza koji je u stalnom porastu uslijed povećane međunarodne potražnje za ovim poljoprivrednim proizvodom.

Dodao je također da Bosna i Hercegovina trenutno zauzima 15. mjesto na svjetskoj listi proizvođača šljive te da će resorno Ministarstvo podržati dalji razvoj ove proizvodnje kako bi ostvarili još bolju poziciju, prvenstveno pružanjem podrške za uvođenje modernih tehnologija kultivacije ali i sorti otpornih ili tolerantnih na virusno oboljenje “šarka”, koji predstavlja ozbiljan rizik pri podizanju novih zasada šljive sa zdravim i kvalitetnim sadnim materijalom.

Dalje u razgovoru, ministar Dedić je naglasio da je prema Zakonu o genetski modifikovanim organizmima BiH zabranjena upotreba organizama i proizvoda od GMO kao i da ne postoje zakonske pretpostavke za uvođenje genetski modifikovanih sorti poljoprivrednih kultura u BiH. Imajući u vidu da relevantni Zakon ostavlja vrlo malu mogućnost za podizanje ogleda sa GMO organizmima, a budući da za sada ne postoje uslovi za strogo kontrolisani uzgoj takvih organizama, Ministarstvo s velikim oprezom pristupa ovom pitanju s obzirom da nam je namjera graditi imidž zemlje koja proizvodi zdravu organski proizvedenu hranu bez GMO.